Interpelacija

Jurša potrdil, da zamenjavo za kmetijsko ministrico že imajo: Če Pivčeva ostane ministrica, koalicija ne bo imela več glasov poslancev DeSUS

A.S./STA
21. 9. 2020, 14.45
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 20.12
Deli članek:

V poslanski skupini DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo, je danes dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija po besedah Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

Bobo
Aleksandra Pivec in Franc Jurša

Z Janšo so se o tem vprašanju že pogovarjali, a jim svoje odločitve še ni pojasnil. "Predvidevam pa. Ampak to predvidevanje bom nekaj časa še zadržal zase," je v izjavi za medije v DZ dejal Jurša.

Kako bi ravnali v primeru, da do interpelacije kljub vsemu pride, po besedah Jurše še niso govorili. Podpisov pod interpelacijo Pivčeve, ki so jo danes vložile poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB, niso prispevali. Je pa ponovil, da razpoloženje v poslanski skupini kaže, da bi interpelacijo v tem primeru podprli.

Možnosti, da bi Pivčeva ostala na položaju, Jurša praktično ne vidi. Če bi se to kljub vsemu zgodilo, pa koalicija ne bi imela več glasov poslancev DeSUS, je opozoril.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, sicer tudi začasni zastopnik stranke, je v izjavi v DZ pojasnil, da si ne želijo nadaljevanja tega dogajanja in da gre na nek način za apel predsedniku vlade, da se zadeva reši, saj je v njegovih rokah.

Tudi če bi Pivčeva slučajno zmagala na kongresu, namreč še vedno ne bi imela podpore poslancev. "Poslanci si ne bodo premislili," je ocenil. Da bi Pivčeva odstopila sama, pa Gantar ne verjame.

Gantar je sicer pred dnevi zavrnil možnosti, da bi kandidiral za predsednika DeSUS. Jurša je danes ponovil, da njegovo odločitev razume, saj ima težak resor. "Razumem, da moraš ogromno vlagati v stranko in da bi bilo to zanj sila naporno," je povedal. Vodja poslancev DeSUS je prepričan, da bo Hojs še naprej ostal minister.

Da bi za ta položaj kandidiral sam, je odločno zavrnil. Vprašanje, ali bi lahko položaj ponovno prevzel bivši predsednik Karl Erjavec, pa je po besedah Jurše vprašanje zanj. Potrdil pa je, da se z Erjavcem pogovarjata, saj sta 15 let sodelovala v stranki. "Dobro sva sodelovala, imela sva odlične odnose. Normalno je, če si človek, da te politika potem ne razdvaja," je dodal.

Zamenjavo za kmetijsko ministrico po besedah Jurše že imajo, ni pa želel potrditi, ali bi bil to lahko trenutni državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek.

Zloraba inštituta interpelacije

Pivčeva ocenjuje, da je interpelacija njenega dela tipičen primer zlorabe inštituta interpelacije z namenom rušenja vlade. 

Po njenih navedbah bo interpelacija priložnost, da se pokaže delo, ki ga opravljajo v "dobro Slovenije, naših kmetov, poljedelcev, vinogradnikov in vseh, ki so ponos naše države".

Očitki opozicije so sicer po ocenah Pivčeve popolna manipulacija polresnic. "Na ta način se namreč želi preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih. Tam, kjer so pretežno kadrovale stranke, ki so danes v opoziciji," je prepričana ministrica za kmetijstvo.

Pivčeva je sicer izgubila tudi podporo poslanske skupine DeSUS, ki je po odstopu z mesta predsednice stranke ne želi več niti na mestu ministrice. Poslanci DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje njenega položaja razrešilo še pred interpelacijo. Pogojevanje poslanske skupine je po ocenah Pivčeve najmanj nenavadno, "saj takšno ultimativno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano".