Morala se bo zagovarjati

Opozicijske stranke zoper Pivčevo vložile interpelacijo

S.R./STA
21. 9. 2020, 13.21
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 14.59
Deli članek:

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se bo morala na zahtevo opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB zagovarjati pred pred poslanci v državnem zboru.

Bobo
Prvopodpisani pod interpelacijo Brane Golubovič in Franc Trček.

Interpelacijo je pripravila in v sopodpis drugim strankam poslala LMŠ. Podpisale so jo še tri opozicijske stranke, medtem ko je kljub nekaterim ugibanjem ni sopodpisala koalicijska DeSUS. Tudi ta stranka namreč Pivčeve, ki je nedavno odstopila z mesta predsednice DeSUS, ne želi več niti na mestu ministrice za kmetijstvo. Kot je razvidno iz besedila interpelacije, ki smo ga prejeli v uredništvu, ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije ter suma zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanja dejstev, ki so v javnem interesu (netransparentno delovanje).Gre zlasti za plačila njenih obiskov po državi in afero SRIPT. 

Ponavljajoč se vzorec

Kot so uvodoma spomnili predlagatelji interpelacije, so mediji v zadnjih tednih razkrili več dogodkov, ki kažejo na ponavljajoč se vzorec spornih ravnanj ministrice Aleksandre Pivec. "Kot kaže, je ministrica pri svojem delovanju storila več nepravilnosti, kršila zakon, hkrati pa ravnala netransparentno, saj je javnosti namenoma prikrivala dejstva, ki so v javnem interesu. Pivčeva ni ravnala nepravilno zgolj v zadevi SRIPT, ampak tudi v drugih primerih. Številne afere mečejo 'temno luč' na njeno ministrsko delo in integriteto," so navedli. 

Po vseh nepravilnostih, v katere je vpletena, ji po navedbah piscev interpelacije ne zaupajo več niti njeni strankarski kolegi. Spomnili so, da je najprej izgubila podporo članov poslanske skupine DeSUS, nato pa ji je nezaupnico izrekel še svet stranke. Tako so v interpelaciji povzeli očitke, ki na Pivčevo letijo v zadnjih mesecih, zlasti glede plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, ko je službene obveznosti prepletala z zasebnim življenjem. 

"Izmuzljive" utemeljitve

Ravnanja Pivčeve, povezana z njenim dvodnevnim zasebno-službenim obiskom na Krasu (Vinakras) ter nastanitvijo v izolskem hotelu Marina, pa tudi njena "ponavljajoča se zatekanja k izmuzljivim in spreminjajočim se utemeljitvam, ki jih ne uspe (ali ne more) podpreti z dokazi", so po ocenah vlagateljev interpelacije najmanj vzorčni primer oblastniške arogance. Ob tem ugotavljajo, da ministrica svojih dvojnih meril oziroma "dojemanja lastne prvorazrednosti" niti ne skriva. 

V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT, ki se jih je sicer otepala že lani, v času vlade Marjana Šarca

Spomnili so, da je glede tega v postopku zoper ministrico Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je ministrica tako v času, ko je opravljala delo državne sekretarke v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot tudi v času ministrovanja trikrat kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Stranke bodo interpelacijo podrobneje predstavile na novinarski konferenci.