Prevaranta

Rekla sta, da bosta pregledovala priključke, »priključila« pa sta si 1500 evrov

G.G.
25. 4. 2024, 10.43
Posodobljeno: 25. 4. 2024, 11.21
Deli članek:

Takšni so tile nepridipravi. Preveč dobrosrčne in tudi naivne domačine naplahtajo, da so prišli kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij.

Profimedia
Ko prevaranti odidejo, je pogosto že prepozno.

Zadnji primer se je zgodil v sredo na območju Dolenjskih Toplic. Okoli 9.30 sta se »delavca telekomunikacijska podjetja« s sivo Opel astro ljubljanskih registrskih oznak pripeljala na dvorišče ene od hiš v Občicah. Stanovalcu sta natvezila, da pregledujeta priključke. Uspela sta ga toliko zamotiti, da sta mu iz hiše ukradla 1.500 evrov. Nesrečnež je šele po njunem odhodu opazil, da sta ga okradla. Obvestil je policijo.

Podoben avto se je včeraj dopoldne ustavil tudi na dvorišču hiše na območju Metlike. Moška sta starejšo stanovalko spraševala, če je sama, a se nato nista spustila v nečedne posle. Policisti preiskujejo okoliščine in izvajajo aktivnosti za izsleditev osumljencev, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Tarča starejši, ki so doma sami

Kaj so stalnice teh umazanih praks. Žrtve so predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da vstopijo v hišo ali da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Policisti ob tem primeru še enkrat več svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.