Politika

Hojs bo danes govoril z Janšo, Pivčevi pa se obeta interpelacija

B.K./STA
21. 9. 2020, 08.07
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 08.09
Deli članek:

Notranji minister Aleš Hojs se bo po uspešno prestani interpelaciji, o kateri so po 16-urni razpravi poslanci glasovali v soboto zjutraj, predvidoma danes s premierjem Janezom Janšo pogovoril o nadaljnjem sodelovanju. Že koncev junija je namreč Hojs odstopil, a Janša o tem ni seznanil državnega zbora in tako je minister ostal na položaju.

STA
Aleš Hojs in Janez Janša.

Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je minuli teden Hojs zagovarjal pred DZ. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona. Opozicija je temu pristavila še druge očitke, a ni bila uspešna. Predlog za ministrovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. Za uspeh interpelacije bi predlagatelji morali zbrati najmanj 46 glasov.

Minister je po interpelaciji ocenil, da lahko k odločitvi premierja o njunem nadaljnjem sodelovanju vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu. "Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem," je dejal Hojs.

LMŠ bo vložila interpelacijo Pivčeve

Opozicijska LMŠ bo po napovedih danes v postopek DZ vložila interpelacijo ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. Podporo interpelaciji so napovedali tudi v SD, Levici in SAB, najverjetneje bi jo podprli tudi poslanci koalicijske DeSUS. Po odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke je namreč ne želijo več niti na ministrskem položaju.

Bobo
Aleksandra Pivec

LMŠ je vložitev interpelacije ministrice napovedala v četrtek. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Na Pivčevo namreč letijo očitki glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, najbolj je bilo izpostavljeno gostovanje na Krasu oz. v podjetju Vinakras ter v Izoli. V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT.

Pivčeve po nedavnem odstopu s položaja predsednice DeSUS tudi poslanci te stranke ne vidijo niti več na ministrski funkciji. Ali bodo sopodpisniki interpelacije, se še niso dogovorili. To bi sicer zapletlo koalicijska razmerja, saj v skladu s koalicijsko pogodbo poslanci koalicije interpelacij ne podpirajo.

V DeSUS računajo na to, da bi se Pivčeva poslovila s položaja ministrice še pred interpelacijo, da bi odstopila ali pa bi Janša predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva je sicer napovedala vnovično kandidaturo za predsednico stranke na novembrskem volilnem kongresu.