OBRAZNE MASKE

Grozdne pečke, kokosovo olje ter med brišejo gube

Mojca Kopriva
5. 6. 2022, 20.12
Deli članek:

Niso le učinkovite, temveč tudi popolnoma naravne. Predstavljamo vam nekaj odličnih idej za brisanje gub.

Dreamstime
Olje grozdnih pečk je najprimernejše za gube okrog oči in obrvi ter na dekolteju.

Se sprašujete, ali je smiselno, da v nego kože vključite maske? Odgovor je – da! Z leti namreč postaja napeta in čvrsta koža vse bolj nagubana in ohlapna, pojavijo pa se vsi morfološki znaki staranja. Ker ima starejša koža manj loja (zaščitne maščobe), se hitreje izsuši. Zato potrebuje predvsem dodatno nego z veliko vlage, ki se mora dobro vpiti, sicer od nje ni veliko koristi.

Dreamstime
Banana vsebuje pomembne vitamine A, C, B6 in B12, ki kožo učvrstijo.

Medena maska

Po medeni maski je koža odlično navlažena, gladka, mehka in prožnejša, obenem pa tudi globinsko očiščena. Zmešajte žličko medu, žličko eteričnega olja sivke in žličko limoninega soka. Masko nanesete na očiščen obraz, vrat in dekolte in pustite učinkovati deset minut. Nato jo izperite z mlačno vodo in nanesite hranljivo kremo.

Dreamstime
Ker ima starejša koža manj loja (zaščitne maščobe), se hitreje izsuši.

Maska iz olja grozdnih pečk

Olje grozdnih pečk vsebuje posebej močne in dobre antioksidante, ki uničujejo proste radikale, odgovorne za staranje kože. To je odlična maska za gube okrog oči in obrvi ter na dekolteju. Pripravite jo tako, da prelijete šest suhih marelic z decilitrom mleka in jih pustite, da se namakajo čez noč. Zjutraj jih dobro zmeljite, nato pa jih zmešajte z dvajsetimi kapljicami olja iz grozdnih pečk (dodajajte kapljico po kapljico) in z žlico medu. Masko nanesite na očiščen obraz, vrat in dekolte in pustite učinkovati trideset minut, nato pa jo izperite najprej z vato, namočeno v mleko, in z mlačno vodo.

Maska s kokosovim oljem

Še ena odlična maska proti gubam je narejena iz medu in kokosovega olja. Kokosovo olje vsebuje obilje dragocenih vitaminov E in C, učinkovito vlaži kožo, ji vrača prožnost, obenem pa blaži draženje, upočasnjuje staranje ter pojav gub. Masko s kokosovim oljem pripravite tako, da dobro premešate eno jajce, dodate deciliter kokosovega olja in žlico medu. Mešajte, vse dokler ni zmes dovolj gosta, nato pa jo prelijte v stekleno posodo in čez noč pustite v hladilniku. Zjutraj masko nanesite na očiščen obraz, vrat in dekolte in počakajte najmanj petnajst minut, nato pa jo izperite z mlačno vodo.

ZA OBČUTLJIVO KOŽO

Dvema žlicama skute dodajte žlico medu in mešajte, dokler masa ne postane gladka. Masko na debelo nanesite predvsem okoli oči in ustnic. Pustite 20 minut, nato pa jo odstranite s kosom vate, namočene v mlačno mleko. 

Bananina maska

Banana vsebuje pomembne vitamine A, C, B6 in B12, ki kožo učvrstijo, med pa jo odlično vlaži, pomlajuje, mehča in jo naredi bolj gladko. Vedno je bolje izbrati temnejši med, saj vsebuje veliko več antioksidantov, ki kožo ščitijo pred prostimi radikali. Kako jo naredimo: pretlačite eno banano in jo zmešajte z žličko oljčnega olja, žličko medu in kapljico eteričnega olja sivke. Dobro premešajte, da dobite homogeno zmes, nato pa jo nanesite na predhodno očiščen obraz, vrat in dekolte. Pustite učinkovati dvajset minut, nato masko izperite z mlačno vodo. Ko je koža še vedno vlažna, vmasirajte oljčno olje in pustite čez noč.

Paradižnikova maska

Olupite paradižnik (pred tem ga za minuto potopite v vrelo vodo in lupino boste lažje odstranili). Četrtino paradižnika zmešajte z eno čajno žličko jogurta, čajno žličko gela iz aloe vere in s štirimi kapljicami metinega eteričnega olja. Mešajte, dokler ne dobite homogene mase, in jo nanesite na obraz. Počakajte deset minut, nato pa splaknite z mlačno vodo. Maska kože ne  bo le zgladila, temveč tudi očistila, zato je odlična izbira za vse, ki se vam pogosto pojavijo mozolji.