Zakladnica številnih vitaminov in mineralov

Češnje za poletno postavo, dobro srce in urejeno prebavo

Mare Koren
5. 6. 2022, 18.14
Deli članek:

V domačih sadovnjakih že lahko zobamo prve češnje. Ta okusen in sladek sadež pozne pomladi vsebuje kopico zdravilnih lastnosti. Učinkovit je za zdravljenje protina in artritisa ter pripomore k boljšemu spancu.

Profimedia
Češnje ugodno vplivajo na dvig razpoloženja.

Češnje so zagotovo nepogrešljive sopotnice pomladnih dobrot in razvad, ko nas narava bogato obdari in preseneti s prvimi plodovi. Nedvomno ne moremo mimo dejstva, da so dober vir vitaminov, bogate so z antioksidanti in drugimi koristnimi sestavinami. Vsebujejo vitamin C, a ne toliko kot jagode, poleg tega pa vitamine A, B1, B2 in B6 ter minerale, železo in fosfor, bioflavonoide, elagično kislino, antocianine in melatonin.

S skodelico sadja do zdravja

Češnje vsebujejo malo kalorij in vsebujejo visok odstotek vode, ki povečuje raven energije ter pospešuje metabolizem. Zaradi vlaknin in pektina pa zagotavljajo in ohranjajo občutek sitosti. 

Sveže češnje iz domačega sadja bodo hitro odpravile telesno in dušeno izčrpanost, medtem ko bodo kisle češnje in višnje pripomogle k boljšemu razpoloženju. Uživanje dobro vpliva tudi na preprečevanje bolezni srca in rakavih obolenj. V češnjah je kercetin, ki ima protirakave učinke in pomaga pri preprečevanju bolezni srca. Antocianini blokirajo vnetne encime in tako lajšajo bolečine. Strokovna študija, ki jo je izvedlo združenje ameriških kemikov, je pokazala, da lahko 20 češenj na dan ublaži bolečino podobno kot zdravila za lajšanje bolečin. Pri češnjah pa ni zdrav le sadež, temveč tudi pecelj. Iz njega lahko pripravite čaj za lažje izločanje urina pri pojavu ledvičnih kamnov. V liter vrele vode dajte pest pecljev, kuhajte dve minuti in pustite 15 minut. Čaj pijte po požirkih ves dan.

Malo kalorij, obilo vlaknin

Češnje so najprimernejše živilo tudi za prebavo. Imajo malo kalorij in maščob ter obilo vlaknin in nizek glikemični indeks. Glikemični indeks živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja. Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.

Za zdrave kosti in mirnost

To super sadje poleg omenjenih mineralov vsebuje tudi kalcij, baker in magnezij, ki so nujno potrebni za ohranjanje kostne mase, s tem pa bomo na naraven način preprečili pojav osteoporoze. Češnje imajo še eno pozitivno lastnost. V telesu dvignejo raven melatonina in pozitivno delujejo na nevrone v možganih, pomirjajo živčni sistem ter pripomorejo k boljšemu spancu. Obenem bodo pripomogle k uravnoteženju hormonov, odpravile viške stresa, razdražljivost in glavobol.