zelo pogosta težava

Glivice odebelijo in razbarvajo nohte

Mojca Kopriva
5. 6. 2022, 16.16
Posodobljeno: 6. 6. 2022, 11.26
Deli članek:

Drobne in očem nevidne glivice pustijo še kako vidno sled. Ker ljubijo toplo in vlažno okolje, je njihov najljubši letni čas poletje, najljubši deli telesa pa bolj skriti, zlasti stopala.

Dreamstime
Pri glivicah bržkone ne bo šlo brez zdravnika.

Športno stopalo povzroča glivica, ki raste na odmrli, vrhnji plasti kože. Pri otrocih se ne pojavlja pogosto, večkrat pa prizadene najstnike in odrasle, še posebno ljudi, ki se dosti ukvarjajo s športom, nosijo nogavice in telovadne copate. Glivične okužbe stopal in nohtov na nogah so zelo pogoste. Okužimo se tam, kjer veliko ljudi hodi bosih: na kopališčih, v skupnih garderobah, savnah, športnih objektih. Glivice najprej zaživijo med prsti nog, zlasti med najmanjšima, četrtim in petim prstom, nase pa opozorijo z luščenjem, rdečino, »skuhano« kožo, včasih tudi z mehurčki. Spremembe se lahko sčasoma razširijo na ves podplat, da se ta grobo ali fino lušči brez hujše rdečine. V tem primeru se glivična okužba stopal po več mesecih ali letih razširi na nohte nog, lahko tudi rok, ali na kožo, kjerkoli po telesu.

Glivice na nogah

Glivice najprej napadejo nohte na palcih nog. Prepoznamo jih po rumenkasti zadebelitvi nohta, ki s prostega roba postopoma napreduje navzgor. Žive glive se zadržujejo na robu med obolelim in zdravim delom nohta. Noht se privzdigne s podlage, pod njim se nabirajo luske. Okužbe na nohtih rok so podobne kot na stopalih, vendar so precej redkejše.

Kdaj k zdravniku in v lekarno

Če je prizadeta majhna površina, tretjina ali največ polovica nohta, lahko glivice zdravimo s posebnim lakom za nohte, ki vsebuje amorolfin ali ciklopiroks, dobimo pa ga samo na zdravniški recept. Zdravljenje traja vsaj pol leta, pred vsakim lakiranjem pa je treba noht tudi mehanično postrgati. Če je prizadeta večja površina nohta ali več nohtov, se moramo zdraviti z antimikotikom v tabletah. Zdravilo smeta predpisati le osebni zdravnik ali dermatolog. Uporaba antimikotičnih krem, ki se dobijo brez recepta, je uspešna pri glivičnih okužbah kože, pri zdravljenju nohtov pa ne. V lekarnah in drogerijah se brez recepta dobijo tudi številni pripravki proti glivicam v obliki tekočin, krem in svinčnikov. *