zelišče

Žajbelj za jedi z žara in v pomoč pri prehladih

Mare Koren
4. 6. 2022, 18.53
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 10.21
Deli članek:

Tokrat smo na vrtu poiskali žajbelj, ki je nedvomno zelo koristno zelišče v času prehladnih obolenj, obenem pa nepogrešljiv dodatek pri jedeh. Veste, kako koristen je?

Profimedia
Žajbelj je odličen tudi pri zmanjševanju slabega holesterola, pomaga pa tudi pri težavah s prebavo.

Žajbelj je zelišče, ki ga številni poznamo predvsem v času, ko nas boli grlo, imamo vnete dlesni ali pa nas muči kašelj. A tudi v spomladanskem in poletnem času si je dobro kdaj pa kdaj privoščiti skodelico žajbljevega čaja, saj vsebuje ogromno antioksidantov.

Vir vitamina K

Žajbelj je zelišče, ki se ponaša s številnimi vitamini, saj v njem najdemo vitamine A, C, E in K. O vitaminu K sicer le redkokdaj slišimo, a je zelo pomemben za dobro kri in zdrave kosti. Tega v žajblju najdemo kar okoli deset odstotkov naših dnevnih potreb. Prav tako je žajbelj bogat tudi z minerali, med katerimi so magnezij, cink in baker ter antioksidanti, rutinom, elagično kislino, rozmarinično kislino, klorogensko in kofeinsko kislino. Skodelica žajbljevega čaja bo tako hitro okrepila naše telo in mu pomagala, da se obrani pred nevarnimi vplivi iz okolja. Čaj deluje nekoliko protimikrobno, zaradi česa ugodno vpliva na zdravje ustne votline. Pomaga tudi pri težavah s prebavo, ko nas boli trebuh ali nas mučijo težave z vetrovi.

Vpliv na krvni sladkor in holesterol

Žajbelj dokazano učinkovito deluje proti pogostim patogenim mikrobom, med katerimi so salmonela, šigela in stafilokok.

Študije, ki so jih izvedli znanstveniki, so pokazale, da ima žajbelj pozitiven vpliv tudi na krvni sladkor. Če veste, da ste pojedli nekaj, kar vam poviša sladkor, bo žajbelj deloval preventivno. V tem primeru pa ne pozabite pojesti tudi nekaj zelenjave. Žajbelj naj bi pomagal tudi pri zmanjševanju slabega holesterola in izboljšanju spomina. Zato je nepogrešljiv v času izpitnega obdobja, mature in nasploh takrat, ko moramo biti zbrani.

Uporaba in nabiranje

Kot smo že omenili, je žajbelj nepogrešljiv tudi v kulinariki. S svojim edinstvenim in rahlo pekočim okusom je odličen pri pripravi nadevane perutnine in različnih omak. Lahko ga dodate tudi pri pripravi rib in drugih dobrot z morja. Nemci ga pogosto uporabljajo tudi pri začinjanju klobas. Sicer pa lahko žajbelj uporabimo tudi v prilogi iz divjega riža, ječmena in leče, saj z njim odlično popestrimo enolončnice, mineštre in omake.