Macron se od časa ruske invazije na Ukrajini večkrat po telefonu pogovarjal s Putinom. "Mislim, in to sem mu povedal, da je naredil zgodovinsko in temeljno napako za svoje ljudi, zase in za zgodovino," je povedal Macron: "S tem se je osamil. Osamitev je ena stvar, a priti ven iz tega je zelo težko." Vseeno pa Macron opozarja, da se Rusije ne sme "ponižati", "zato da bomo lahko na dan, ko se bodo končali boji, tlakovali pot ven z diplomatskimi sredstvi".

Francoski predsednik je ob tem povedal, da ne "izključuje" obiska v Kijevu. Francija nudi Ukrajini vojaško in finančno podporo, a se Macron za razliko od več drugih evropskih voditeljev še ni odpravil tja.

Macron ne skriva komunikacije s Putinom, čeprav mu to očitajo baltske države in Poljska. Pravi, da jo vodi tudi na željo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "Položaj v Ukrajini je zelo kočljiv, zato sem mu posvetil veliko časa in energije. Govorila sva najmanj sto ur," je dejal povedal francoski predsednik.

Ukrajinski zunanji minister o ponižanju Francije

Kijev je sicer danes že kritiziral Macrona zaradi izjave o ponižanju. "Pozivi k izogibanju ponižanju Rusije lahko ponižajo samo Francijo in vsako drugo državo, ki bi pozivala k temu. Ker Rusija se sama ponižuje," je danes prek družbenih omrežij  sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Po njegovih besedah je treba Rusijo "postaviti na svoje mesto", da bi tako "dosegli mir in rešili življenja".