Potopljena in pozabljena Ivana D.

Iz naftne ploščadi v severnem Jadranu uhaja plin?

G.G.
4. 6. 2022, 18.50
Posodobljeno: 4. 6. 2022, 20.38
Deli članek:

Potapljači hrvaškega odseka Greenpeacea opozarjajo, da iz cevi potopljene naftne ploščadi Ivana D. uhajajo mehurčki plina.

Greenpeace Witness
Od madžarske energetske skupine Mol zahtevajo ukrepanje.

Naftna ploščad Ivana D., ki se je nahajala približno 50 kilometrov od Pulja, se je potopila med neurjem decembra leta 2020. Nekaj dni po nevihti so ju s pomočjo podvodnega plovila našli na dnu morja. Iz družbe Ina so takrat sporočili, da se je ob nezgodi na ploščadi vklopil sistem za nujno izključitev pogona, zaprti so bili tudi varnostni ventili na plinski vrtini, zato dogodek ni imel škodljivega vpliva na okolje.

V začetku junija so aktivisti organizacije Greenpeace »obiskali« kraj nesreče, poroča portal Dnevnik.hr. Njihovi potapljači so se spustili na dno morja in ugotovili, da iz zarjavelih cevi uhaja plin, najverjetneje metan, ki je glavna sestavina zemeljskega plina. Od družbe Ina in Mol, ki je večinski lastnik Ine, zahtevajo hitro ukrepanje. Od pristojnega ministrstva pa bi radi dobili pojasnilo, zakaj preiskava nesreče traja že 17 mesecev, predvsem pa, da poskrbijo za sanacijo in ukrenejo vse, da bi v prihodnje prihajalo do čim manj podobnih nezgod.

V Ini pravijo, da ne držijo navedbe Greenpeacea. Trdijo, da redno nadzirajo stanje na potopljeni ploščadi in da doslej niso zaznali puščanja plina. Ob uhajanju plina bi bili mehurčki večji, ti, ki so vidni na posnetku, pa so naravni pojav muljnatega dna. V naloženih plasteh mulja in peska je namreč povečan delež organskih snovi in pri njihovi bakterijski razgradnji nastaja metan, ki izhaja v obliki mehurčkov.