Avstrija

Po okvari v rafineriji posegli po državnih rezervah bencina in dizla

G.G./STA
4. 6. 2022, 15.09
Posodobljeno: 4. 6. 2022, 15.12
Deli članek:

Avstrijske oblasti so po petkovi mehanski okvari v glavnem destilacijskem obratu rafinerije družbe OMV v Schwechatu blizu Dunaja danes sklenile sprostiti del državnih rezerv bencina in dizla, da bi nadomestili izpad proizvodnje.

Profimedia
Rafinerija družbe OMV v Schwechatu blizu Dunaja,

OMV je v petek na svoji spletni strani objavil, da je v rafineriji Schwechat, ki je od 19. aprila zaprta zaradi vzdrževalnih del, prišlo do "mehanskega incidenta", ki je poškodoval glavni obrat za predelavo surove nafte. Zaradi tega bo prišlo do zamika ponovnega zagona rafinerije.

Kakšna je škoda in kako dolgo bo proizvodnja stala, še ugotavljajo. Kot še pravijo v OMV, bodo v sodelovanju s strankami in dobavitelji skušali ublažiti vpliv na dobavo proizvodov. V dogodku sta bila dva delavca lažje poškodovana.

Avstrijske oblasti so se danes odločile sprostiti del državnih naftnih rezerv, ki morajo skladno z evropskimi pravili zadoščati za 90-dnevno oskrbo. Sprostili bodo 112.000 ton dizelskega goriva in 56.000 ton bencina. Te količine predstavljajo šestdnevne zaloge Avstrije.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je poudaril, da je oskrba s pogonskimi gorivi kljub incidentu zagotovljena.