hashimotov tiroiditis

Bolezen ščitnice naj bi pestila vsako peto žensko

Mojca Kopriva
4. 6. 2022, 14.50
Deli članek:

Zagotovo ste že slišali za marsikatero bolezen ščitnice, malo manj poznan pa je hashimotov tiroiditis. Kaj je omenjena bolezen, kako prepoznamo znake in na kaj moramo biti pozorni, lahko preberete v nadaljevanju.

Dreamstime
Hashimotov tiroiditis se pojavi, ko imunski sistem pomotoma napade ščitnico.

Določene simptome nekateri jemljejo kot običajen del življenja, čeprav so vse prej kot običajni. Govorimo o kronični utrujenosti, refluksu želodca, bolečih sklepih, nezmožnosti izgube teže, kroničnem izpadanju las in depresivnem razpoloženju. Za vsemi omenjenimi simptomi se običajno skriva hashimotov tiroiditis.

Kaj je hashimotov tiroiditis

Hashimotov tiroiditis je ena najpogostejših avtoimunskih bolezni na svetu. Znan je tudi kot avtoimunski tiroiditis ali kronični limfocitni tiroiditis. Ščitnica je žleza v obliki metulja na dnu vratu. Proizvaja hormone, ki uravnavajo metabolizem. Zaradi tega lahko težave s ščitnico povzročijo povečanje telesne mase ali, nasprotno, izgubo teže, pa tudi občutek prekomerne toplote (prekomerno delovanje ščitnice) ali mrazu (slabo delovanje ščitnice). V študiji, ki so jo opravili v ZDA, so ugotovili, da omenjena bolezen prizadene desetkrat več žensk kot moških. Čeprav bo večini žensk diagnosticirana med 30. in 50. letom, lahko ženske katerekoli starosti razvijejo težave s ščitnico. Konservativne ocene so, da bo vsaka peta ženska v določenem obdobju v življenju zbolela za hashimotovo ali drugo boleznijo ščitnice. 

Bolezen nevarnejša za ženske

Ženske so bolj nagnjene k težavam s ščitnico in k avtoimunskim boleznim. Tako naj bi bilo zaradi kombinacije hormonov in genetike v kombinaciji z okoljskimi dejavniki. Simptomi hashimotovega tiroiditisa se pogosto zamenjujejo s simptomi hipotiroidizma. Premalo aktivna ščitnica povzroča simptome, kot so utrujenost, izpadanje las in suha koža. Če pa imate tudi avtoimunsko komponento, obstaja večja verjetnost kronične bolečine ali z njo povezanih avtoimunskih motenj. 

Kako bolezen prepoznamo 

profimedia
Nizka temperatura in občutljivost na mraz sta tudi znaka hashimotovega tiroiditisa.

Znaki ali simptomi, ki so pogosti pri hashimotovem tiroiditisu, so: golša ali otekanje vratu, povečanje telesne teže, suha koža, težave pri požiranju, pogosto vneto grlo, izpadanje las, visok holesterol, mišična oslabelost, utrujenost, nizek srčni utrip, nizka bazalna temperatura, občutljivost na mraz, zaprtje, bolečine v sklepih in okorelost, depresija, nihanje razpoloženja v spominu in slabe kognitivne sposobnosti, močne menstruacije, neplodnost ali nagnjenost k splavu in denimo manjša toleranca do vadbe ali aktivnosti. 

Kaj povzroča hashimotov tiroiditis

Hashimotov tiroiditis se pojavi, ko imunski sistem pomotoma napade ščitnico. To se lahko zgodi iz enega ali več razlogov, vendar so ti dejavniki tveganja najpogostejši: genetika ali družinska anamneza, sprožilci okolja (prehrana, stres, toksini, kemikalije, onesnaženost zraka), napake v črevesju, hormonski sprožilci, nekatere druge avtoimunske motnje – denimo diabetes tipa 1, celiakija, revmatoidni artritis ter virusne okužbe.

Kaj pa zdravljenje

Zdravila za hashimotov tiroiditis ni. Avtoimunske bolezni ne morejo izginiti, lahko pa so v remisiji. Ne morete pričakovati, da se boste po nekaj dneh ali tednih počutili povsem običajno, vendar bodo spremembe, ki jih naredite, dolgotrajno koristne. Če opazite simptome, obiščite svojega zdravnika, ki vam bo postavil natančno diagnozo, hkrati pa začel z ustrezno terapijo.