Če bi poslušali Rusijo ...

Putin našel krivca za rast cen hrane

R.T.
4. 6. 2022, 09.41
Posodobljeno: 4. 6. 2022, 09.43
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v intervjuju za državno televiziji Rusija 1 govoril o vzrokih svetovne prehranske krize in o potezah Zahoda.

Profimedia
Vladimir Putin v pogovoru z novinarjem njemu naklonjene državne televizije.

Voditelj Rusije Vladimir Putin je tudi tokrat skrbno pazil, da ni omenil vojne v Ukrajini, pač pa »posebno vojaško operacijo v Ukrajini«. Ocenil je, da so ZDA in evropske države s svojimi potezami poslabšale razmere s preskrbo hrane na globalnem nivoju, zaradi česar bodo cene hrane še naraščale. Ni res, da Moskva preprečuje izvoz pšenice iz Ukrajine, še povečali bi ga, toda najprej mora Ukrajina odstraniti mine iz svojih pristanišč na obali Črnega morja. »Zagotavljam miren prevoz,« je dal obljubo, da ruska vojska ne bo izkoristila odstranitev min za napade. Možen je prevoz ukrajinskega žita tudi po drugi poti, po Donavi ali preko Poljske, pravi Putin, a dodaja, da bi morala EU za realizacijo te možnosti ukiniti sankcije zoper Rusijo.

Dotaknil se je tudi energetske krize. Spet je prst uperil proti Zahodu, za porast cen je okrivil kratkovidno energetsko politiko evropskih držav. »Evropejci niso poslušali Rusije in upoštevali njene zahteve za ohranitev dolgoročnih dogovorih glede oskrbe z zemeljskim plinom, kar se je negativno odrazilo na energetskem trgu,« je povedal Putin.