vaginalna flora

Kako skrbeti za svežino v obdobju nosečnosti

Mojca Kopriva
4. 6. 2022, 12.53
Deli članek:

Naravno vaginalno floro lahko porušijo hormonske spremembe med nosečnostjo, ko smo bolj dovzetne tudi za različne bakterijske infekcije.

Dreamstime
Pri vsakem odvajanju blata in uriniranju je za nosečnice priporočljivo, da si spolovilo umije z vodo, lahko pa uporabi tudi intimne robčke.

Naravno vaginalno floro že tako porušijo hormonske spremembe med nosečnostjo, ko smo bolj dovzetne tudi za različne bakterijske infekcije. Vse pa še poslabšajo pretirana higiena z neprimernimi izdelki za umivanje, ki vsebujejo mila, zdravljenje z antibiotiki ali kortizonom, sladkorna bolezen, stres. Med nosečnostjo je zato treba intimno nego prilagoditi temu občutljivemu stanju.

Zakaj peče

Nega, ki ni optimalno prilagojena temu okolju in ki spremeni pH-vrednost, lahko povzroči bakterijsko in glivično vnetje, na kar kažeta draženje in pekoč občutek. Bakterijske infekcije so lahko še posebej nevarne med nosečnostjo, saj povečajo tveganje za prezgodnji porod. Zato bi morala vsaka ženska skrbeti, da občutljiva flora nožnice ostane v fiziološkem ravnovesju. Mila in mnogi geli za prhanje tega pogoja ne izpolnjujejo, saj je njihov pH praviloma višji.

Kateri izdelki so najprimernejši

Izberite nežna sredstva s pH 4,5, kar ustreza kisli vrednosti vaginalne flore. Posebne kombinacije negovalnih sredstev v nekaterih gelih čistijo izjemno blago in pomirijo razdraženo kožo ter celo okrepijo koži lasten ščit pred neželenimi mikroorganizmi in infekcijami. Sredstva za intimno nego ne vsebujejo mil in barvil ter so primerna celo za uporabo večkrat na dan.

Druga pravila intimne higiene

Če je mogoče, spolovilo po uriniranju sperite s tekočo mlačno vodo. Če te možnosti ni, uporabite namenske higienske robčke. Obvezno pa uporabite vsaj navaden toaletni papir ali robčke, saj z vlažnimi spodnjicami tvegate vnetje mehurja pa tudi vnetje zunanjega spolovila. Po depiliranju dlačic okoli spolovila je priporočljivo umivanje z mlačno vodo in hlajenje kože s hladilnim mazilom, lahko pa si pomagate s kremo, ki zmanjša reaktivnost kože ter suši in hladi razdraženo kožo. Še posebej v nosečnosti bodite pozorne, da bo spodnje perilo dovolj ohlapno ter iz bombaža, vse, kar kožo stiska, pripomore k povečanju izcedka iz nožnice ter k različnim vnetjem.