čudežna moč

Bezgovi cvetovi za čiščenje organizma in lajšanje prehladov

Mare Koren
28. 5. 2022, 21.33
Posodobljeno: 18. 4. 2023, 10.12
Deli članek:

V teh dneh na sprehodih že vonjamo omamno sladek in cvetlični vonj bezga, ki prihaja iz bližnjih gozdov ali živih mej. Čas je, da se odpravite po prvo bero kremno belih cvetov.

Profimedia
Nekoč je bil bezeg okras vsake hiše, saj so verjeli v njegovo čudežno moč.

Bezeg zagotovo poznamo vsi, saj če že drugače ne, nase opozori s čudovitimi velikimi cvetovi in omamnim vonjem. Nekoč je bil bezeg okras skoraj vsake hiše, saj so verjeli v njegovo čudežno moč in to, da odganja zle duhove ter preprečuje udar strele. A še danes velja za pravo zakladnico zdravilnih učinkovin, saj pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, spodbuja delovanje znojnic, čisti kri, krajša prehladni čas in niža vročino.

Žive meje in gozdne jase

Bezeg ni primeren za nosečnice in doječe matere, saj vsebuje strupene alkaloide, ki lahko škodujejo plodu. Tudi sicer se uživanje svetuje v zmernih količinah. 

Bezga v gozdovih ne najdemo, saj ima rad sončna rastišča, se pa pojavlja ob obronkih gozdov in v živih mejah. Kljub omamnemu vonju pa, če bi ugriznili v surove cvetove, bi hitro ugotovili, da so grenki in neužitni. A povsem drugače je, če iz njih pripravimo sirup ali šabeso. Cveti vse od maja pa do konca junija, medtem ko jagode, ki zrastejo na cvetnih poganjkih, razvije šele v septembru. Tudi jagod nikoli ne uživamo presnih, saj so strupene in lahko povzročijo resne prebavne zaplete. Povsem drugače pa je, če jih posušimo oziroma jih kuhamo, saj se s kuhanjem škodljive snovi razgradijo in postanejo zdravilne.

Sušimo na zraku, a ne na soncu

Če želite cvetove bezga uporabiti za čaj ali kakšen drug pripravek, jih nabirajte v sončnih jutrih. Če jih boste sušili in spravili za zimo, jih sušite na svežem zraku, a ne na soncu. Tako bodo cvetovi ohranili tudi svojo barvo. Ko se posušijo, jih spravite v platnene ali papirnate vrečke. Bezgov čaj je odličen za čiščenje organizma, pomaga pri kašlju, gripi, vročini, pljučnici in celo astmi. Nepogrešljivo je uživanje čaja za krepitev odpornosti, prav tako pa ga priporočamo vsem, ki imajo težave s senenim nahodom.

Uporabni tudi listi in lubje

V bezgovih listih najdemo snov, ki uravnava količino sladkorja v krvi, zato je bezgov čaj odlično pomožno sredstvo pri sladkorni bolezni. Liste lahko uporabljamo tudi kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov. Tudi lubje je več kot koristno, saj ima pozitiven učinek na človeško telo in organizem. Uporablja se kot blago odvajalo, pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici.