Preveč sončenja

Hiperpigmentacijo je možno tudi odstraniti

Zoran Franc
29. 5. 2022, 14.22
Deli članek:

Pigmentni madeži sicer niso nevarni in se jih da z ustreznimi kozmetičnimi izdelki ter postopki vzdrževati v obliki, da niso moteči. Obstajajo različne vrste pigmentnih sprememb, zato jih je treba obravnavati individualno. Kako, smo se pogovarjali z Lauro Sardinšek, magistrico kozmetike, diplomirano kozmetičarko in diplomirano medicinsko sestro.

Laura Sardinšek
Nekaterih pigmentnih madežev ni mogoče trajno odstraniti, a jih je možno posvetliti.

Laura, nazadnje sva govorila o pojavu in vrstah hiperpigmentacije. Ugotovila sva, da je za nastanek večinoma krivo pretirano sončenje oziroma izpostavljanje soncu. Danes govoriva o odstranitvi hiperpigmentacij.

V kolikšni meri je odstranjevanje možno in ali je potencialno nevarno?

Pigmentni madeži večinoma niso nevarni, so pa lahko z estetskega vidika zelo moteči. Nekaterih pigmentnih madežev ni mogoče trajno odstraniti, možno pa jih je posvetliti s pomočjo različnih kozmetičnih in dermatoloških postopkov. Z ustreznimi kremami in postopki lahko stanje vzdržujemo v obliki, da pigmentacije niso moteče oziroma se ne poslabšajo in pojavijo nove. Ker obstajajo različne vrste pigmentnih sprememb, ki se med seboj razlikujejo po vzroku nastanka in morfoloških značilnosti, se razlikuje tudi pristop pri odstranjevanju. Prav tako ne moremo več let trajajoče in obsežne hiperpigmentacije odstraniti samo z eno vrsto ali eno izvedbo postopka odstranjevanja pigmentacij. Najučinkovitejša je kombinacija različnih postopkov, uporaba posvetlitvenih krem ter konsistentna visoka zaščita pred soncem vse leto. Izbiro primerne metode za odstranjevanje pigmentacije vedno prepustite dermatologom oziroma drugim usposobljenim in izkušenim strokovnjakom.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra

Kako hitro lahko pričakujemo rezultate in kakšna je učinkovitost?

Učinkovitost dermokozmetičnih izdelkov je odvisna od pravilno izbranih uporabljenih izdelkov in dolžine uporabe. Proces zmanjševanja oziroma odpravljanja pigmentacij je dolgotrajen in včasih traja več let. Pomembno je, da pri procesu vztrajamo in ne obupamo prehitro. Učinkovitost je tako v precejšnji meri odvisna od dolžine uporabe dermokozmetičnih izdelkov in odgovornega vedenja pri izpostavljanju soncu. Učinkovito odstranjevanje pigmentnih nepravilnosti zahteva predpripravo kože na nadaljnje ambulantne postopke, saj z njimi zmanjšamo možnost razvoja stranskih učinkov, predvsem pojava postvnetne hiperpigmentacije, hkrati pa stimulira regeneracijske procese v koži in skrajša rehabilitacijski čas po posegu.

Kateri so najpogostejši postopki odstranjevanja?

Med najpogostejšimi so zagotovo mikrodermoabrazija, to je kozmetični postopek, ki omogoča postopno in nadzorovano mehansko luščenje povrhnjice. Z odstranitvijo epidermalnih celic, ki vsebujejo melanin, pigmentacije pobledijo in koža na tretiranem področju postane svetlejša. Dermoabrazija je invazivnejši postopek in se izvaja v dermatoloških in estetskih ambulantah. Izvajajo se tudi kemičnimi pilingi, s katerimi izboljšamo videz kože in posvetlitev pigmentacije na način nadzorovane odstranitve zgornjih plasti povrhnjice s pomočjo organskih kislin. Z različno vrsto in različno koncentracijo uporabljene kisline dosegamo različno globino delovanja pilinga in s tem njegove učinke. Pri terapijah se lahko uporablja samostojna kislina ali koktajl več kislin, saj ima vsaka kislina specifično delovanje. Hiperpigmentacije se lahko odstranjujejo tudi z ablativnimi laserji oziroma drugimi pigmentno specifičnimi laserji ter svetlobnimi viri. Princip delovanja laserja je absorpcija svetlobe v melaninu, kjer se ta spremeni v toploto. Toplota razbije pigment na manjše delce, ki se pomaknejo na površino kože in odluščijo, ali pa se izločijo prek limfnega sistema.