Eterična olja

Kaj je fototoksičnost in zakaj je nevarna

Tea Dečman
28. 5. 2022, 14.00
Deli članek:

Preden se poslužujemo eteričnih olj, je treba poznati nekaj opozoril glede njihove uporabe na koži. Eterična olja so popolnoma naravna, pridobljena iz rastlin, vendar vsebujejo tudi zapleteno kemijsko sestavo.

Arhiv
Eteričnih olj nikoli ne nanašajte neposredno na kožo. Pred uporabo jih morate vedno razredčiti, za kar se običajno uporabljajo rastlinska olja.

Uporaba eteričnih olj in aromatičnih pripravkov je obsežna in s širjenjem znanja o aromaterapiji se hitro širi. Posebej priljubljena v tem času je izdelava osvežilnih pomladno-poletnih izdelkov za nego telesa, luščil, krem proti celulitu, losjonov, krem za po sončenju in repelentov. Kako pa je z uporabo eteričnih olj v toplejših mesecih? So varna za uporabo? Odgovor aromaterapevtov je jasen: so! Seveda pa je treba upoštevati nekaj varnostnih napotkov.

Ste že slišali za fototoksičnost?

Izraz se uporablja pri eteričnih oljih, ki so pridobljena s hladnim stiskanjem iz lupin citrusov. Veste, kaj to pomeni? Fototoksičnost je odziv kože na UV-žarke po tem, ko smo na kožo nanesli fototoksično snov ali jo zaužili. Na tem mestu se lahko pojavijo rdečica, srbečica, mehurji, oteklina, čez čas pa lahko nastane hiperpigmentacija.

Zakaj se pojavi reakcija oziroma zakaj rastline vsebujejo fototoksično snov? Rastline proizvajajo fototoksične spojine, da se z njimi zaščitijo pred patogenimi organizmi. Te spojine poimenujemo furanokumarini. Furanokumarin, ki je v eteričnih oljih najpogosteje fototoksičen, je tako imenovani bergapten. Je v eteričnem olju bergamotke, limone, limete, grenivke, grenke pomaranče in drugih.

Nekatere vrste olja ga vsebujejo v majhnih količinah. IFRA (International fragrance assocciation) za taka olja ne podaja omejitev varnostne uporabe. Zato ne velja, da so vsa eterična olja citrusov fototoksična. IFRA določa, da smejo izdelki, ki jih ne speremo s kože, vsebovati največ 0,0015 odstotka bergaptena. Če ga vsebujejo manj, so varna za uporabo na koži, tudi če smo izpostavljeni soncu oziroma žarkom solarija.

Fototoksična olja

Katera olja torej spadajo v to kategorijo in kakšna je največja koncentracija, ki jo še lahko varno uporabimo na koži? Angelika (korenina) – 0,8 %; bergamotka – 0,4 %; kumina – 0,4 %; grenivka – 4 %; limona – 2 %; limeta – 0,7 %; mandarina (list) – 0,17 % (vsebuje metil-N-metilantranilat, ki je fototoksičen); grenka pomaranča – 1,25 %. Omejitve je treba upoštevati predvsem zaradi lastne varnosti in tudi, če sami ustvarjate kozmetiko. Če našteta olja uporabite v višji koncentraciji, se je najmanj 12–18 ur treba izogibati sončni svetlobi in solariju, odvisno od koncentracije in posameznika ter uporabljenega olja.

Dreamstime
/

Poprova meta najprimernejša za poletje

V toplejših dneh je zelo priljubljena rastlina, katere liste uporabimo v osvežilnih pijačah, saj napitkom doda svežino in hladi. Prav tako imata izjemne hladilne učinke eterično olje in hidrolat poprove mete. Zato je na prvem mestu prav to eterično olje. Blaži tudi tegobe potovalne slabosti, lajša glavobole, odlično se obnese pri opeklinah …

S poprovo meto lahko blažite bolečine v mišicah in z njo poživite vadbo, tako da si jo razredčeno nanesete na predel prsnega koša. Ko končate vadbo, pa jo lahko v majhni količini dodate tudi gelu za tuširanje in osvežite telo. Ima tudi značilnosti repelenta, zato je nepogrešljiva.