NEPRIJETEN VONJ ZNOJA

Nad pretirano potenje s črnim in žajbljevim čajem

Mojca Kopriva
28. 5. 2022, 20.01
Deli članek:

Temperature so končno poletne, kar pomeni, da nam bo v prihajajočih dneh preglavice vnovič povzročalo potenje. Če se je uporaba različnih dezodorantov izkazala za neuspešno, lahko poskusite tudi s sestavinami, ki se skrivajo v domači shrambi ali na vrtu!

Dreamstime
S potenjem se iz našega telesa izločajo določene (tudi škodljive) snovi, zato potenje ni slaba stvar.

Ljudje se različno potimo, a če nam telesni vonj povzroča vsakodnevne težave ne glede na letni čas in dejavnosti, se morda razlogi skrivajo v nekaterih navadah, bodisi higienskih bodisi prehranskih. S potenjem se iz našega telesa izločajo določene (tudi škodljive) snovi, zato  potenje ni slaba stvar, a če bi radi omejili potenje in telesni vonj, vam v nadaljevanju predstavljamo načine, ki vam bodo morda pomagali.

SODA BIKARBONA

Poleg tega, da vam soda bikarbona lahko pomaga očistiti celotno hišo, je učinkovita tudi pri negi kože. Ljubiteljice naravne nege in kozmetike se zaradi tega vedno pogosteje odločajo za sodo bikarbono v kombinaciji z vodo in jo uporabljajo kot zobno pasto, piling ali masko za obraz, z njo pa si umivajo tudi lase. Uporabite jo lahko tudi v boju proti prekomernemu potenju v poletnih dneh. Čajno žličko sode bikarbone vtrite v suho in čisto kožo pod pazduho. Znoj se bo zaradi tega hitreje posušil in se ne bo vpil v oblačila. 

Vemo, kako lahko določena hrana in začimbe vplivajo na zadah, lahko pa vplivajo tudi na neprijeten vonj potu. Izogibajte se začinjeni hrani in alkoholu, saj boste s tem omejili neprijeten vonj potu.

LIMONA

Za zelo vsestransko se je izkazala limona, ki bi jo morali imeti vedno v hiši. Medtem ko njena kislina ni najboljša za zdravje zob, se je limona izkazala za zelo učinkovito orožje proti potenju. Za preprečevanje neprijetnih vonjav zmešajte sok ene limone in čajno žličko soli, zmes pa vtrite v kožo pod pazduhama in jo pustite delovati od 15 do 30 minut. Na koncu kožo sperite s hladno vodo ter se kratek čas izogibajte vročemu soncu. 

JABOLČNI KIS

Deluje kot naravni dezodorant, saj uničuje bakterije. Vsak večer pred spanjem si s krpico, ki ste jo prej pomočili v vodo s kisom (v razmerju 1 : 2) pobrišite tiste dele telesa, kjer se močno znojite.

KROMPIR

Poleg tega, da ga mnoge uporabljajo za nego kože, ki jo je opeklo sonce, je odličen tudi za preprečevanje potenja. Uporaba je povsem preprosta in vse, kar morate narediti, je, da ga narežete na tanke rezine in z njimi podrgnete kožo pod pazduho. Krompir znižuje telesno temperaturo, posledica tega pa je tudi manj znojenja. 

GROZDJE

Poleg okusnega in osvežujočega okusa je grozdje nasičeno z antioksidanti, ki preprečujejo staranje organizma, s snovmi, ki ščitijo pred okužbami, in hranili, ki preprečujejo bolezni srca in bolečih sklepov. Znano je tudi po tem, da uravnava telesno temperaturo in omili prekomerno potenje, zato si ga to poletje privoščite večkrat.

ŽAJBLJEV ČAJ

Vročina pod pazduho ustvarja idealno okolje za bakterije, znoj pa se lahko prilepi tudi na dlake. Rezultat je neprijeten vonj. Že Egipčani so odkrili, da odstranjevanje dlak pomaga ublažiti telesni vonj. 

Žajbelj je bogat z magnezijem in vitaminom B. Zmanjšuje dejavnost znojnih žlez, v primeru potenja pa se žajbljev čaj lahko uporablja na dva načina: prvi je ta, da ga pijete, pri drugem pa z ohlajenim čajem navlažite kožo pod pazduho. Ne glede na to, za katero različico se odločite, oba postopka je treba ponavljati vsak dan. 

ČRNI ČAJ

Vsebuje kislino, ki deluje kot naravni antiperspirant in vpliva na žleze ter tako preprečuje prekomerno znojenje. Zavrite pol skodelice črnega čaja. Vrečice s čajem po nekaj minutah odstranite in počakajte, da se malce ohladijo, nato pa jih položite pod pazduho ter jih tam pustite pet minut.