NEGOVALNA RUTINA

Obrazna krema: zakaj si ne bi zmešali čisto svoje?

Mojca Kopriva
23. 5. 2022, 05.42
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 11.13
Deli članek:

Vedno več je ljudi, ki si kozmetiko izdelujejo sami. Prav zato smo zbrali nekaj napotkov za pripravo lastne kreme za obraz.

Dreamstime
Z izbiro rastlinskega olja in eteričnega olja lahko obrazno kremo prilagodite svojemu tipu kože

Ljudje si sami izdelujejo kozmetiko, ker želijo točno vedeti, s čim si negujejo kožo, se izogibajo sintetičnim sestavinam ali alergenom, poleg tega je domača kozmetika tudi cenejša od kupljene. Da je koža sijoča in lepa, potrebuje stalno nego, predvsem redno nanašanje obrazne kreme, ki povrhnjico oskrbuje z vlago in jo naredi žametno mehko. Kupljene kreme so hitro dosegljive in imajo dolgi rok trajanja, vendar jih veliko vsebuje kemične dodatke, dišave in konzervanse, na katere se koža lahko odzove z alergijo, srbečico ali rdečico. Kdor želi natančno vedeti, kaj vse je v njegovi obrazni kremi, si jo bo zato zmešal sam. Osnovni recept predstavljamo tukaj, lahko pa ga svojim potrebam poljubno prilagajate z izbiro različnih eteričnih olj.

Pri dodajanju drugih snovi morate biti pazljivi, saj lahko vplivajo na pH-vrednost kreme. PH-vrednost kože se giblje med 4 in 6, krema pa naj ima vrednost 5,5 in naj se ne bi spreminjala, saj bi bilo to za kožo škodljivo.

Pomembno navodilo

Čistoča je glavna sestavina vsake kreme, sicer se med sestavine lahko prikradejo bakterije in tako uničijo celotno kremo. To pomeni, da morate vse delovne pripomočke sterilizirati, dezinficirati in si pred začetkom dela temeljito umiti roke.

Obrazne kreme so lahko različne

Z izbiro rastlinskega olja in eteričnega olja lahko obrazno kremo prilagodite svojemu tipu kože. Za suho kožo se kot rastlinsko olje priporočajo mandljevo, avokadovo ali kokosovo. Eterično olje čajevca denimo slovi po protibakterijskem delovanju, zato je primerno za mastno in nečisto kožo. Kremi lahko primešate tudi parsun (tekoči UVB-filter), ki ji bo zagotovil nižji zaščitni faktor – SPF 5.

Pazljivo pri vrednosti pH

Pri dodajanju drugih snovi morate biti pazljivi, saj lahko vplivajo na pH-vrednost kreme. PH-kože se giblje med 4 in 6, krema pa naj ima vrednost 5,5 in naj se ne bi spreminjala, saj bi bilo to za kožo škodljivo. Če torej dodate sestavine, ki jih ni v receptu, se v lekarni oskrbite tudi z indikatorskimi papirčki, s katerimi nato izmerite pH-vrednost kreme.