Pripravljeni na rekreacijo na prostem

Kako med tekom pravilno dihamo

Mojca Kopriva
22. 5. 2022, 21.36
Deli članek:

Dihanje med tekom je specifično glede na posamezne discipline. Tehnika dihanja pri lahkem teku, maratonskem dolgem teku ali sprintanju ni enaka, čeprav gre za isti šport.

Dreamstime
Z vdihavanjem skozi usta dobijo vaša pljuča več kisika, kot če bi dihali tudi skozi nos.

Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov, ki so vam lahko v pomoč, da boste tekli v hitrejšem ritmu ali dalj z manj naprezanja.

Tri osnovne tehnike

Bodite pozorni na korake med tekom. Dihajte po vzorcu dva in dva koraka. Vdihnite, ko stopite na levo nogo, in začnite izdihovati, ko spet stopite na levo nogo; izdihujte dva koraka. Tečete lahko tudi tako, da tri korake vdihujete in dva izdihujete. Odvisno od vašega ritma in počutja med tekom. Štejte korake in bodite pozorni na dihanje toliko časa, dokler dihanje ne bo postalo naravno. Vdihujte in izdihujte počasi in potihoma. Če slišite sami sebe dihati, verjetno tečete v premočnem ritmu in prehitro. Upočasnite tek, da se vaše dihanje umiri in postane tišje. Med tekom dihajte globoko, tako da pri izdihovanju porivate trebuh ven, pljuča pa bodo dobila več zraka. Globoko dihanje pomaga zgornjemu delu telesa, da ostane vzravnano in pokončno (hrbet, ramenski obroč).

Tri vrste teka

Če tečete rekreativni aerobični tek, dihajte po vzorcu dva in dva koraka. Vdihujte zrak skozi usta in nos ter izdihujte samo skozi usta. Ritem teka naj bo umirjen, da ne sopete. Pri maratonskem – dolgem teku (ali ko ste že močno utrujeni), vdihujte in izdihujte zrak skozi usta. Z vdihavanjem skozi usta dobijo pljuča več kisika, kot če bi dihali tudi skozi nos. Dihajte kratko globoko in udobno. Če ste preutrujeni, se poskusite »pobrati« z globokim dihanjem. Pri sprintanju se naučite zadrževati dih, saj kratke sprinterske razdalje običajno pretečemo s čim manj vdihi (vrhunski sprinterji na stometrski razdalji vdihnejo tri- do štirikrat). Globoko in težko dihanje preobremeni trebušno prepono, ki vpliva na frenični živec (v vratu). To je razlog, da nekatere po sprintanju bolita vrat in ramenski obroč. Ali se vam vse napisano zdi težko razumljivo? Če poenostavimo, pravilno dihanje med tekom je, da pri vdihu poskusimo čim več kisika dobiti skozi nos (seveda je med prehladi, pri kadilcih in težkem ritmu teka to še toliko težje). Izdihnemo samo skozi usta. Dihanje mora biti čim bolj enakomerno in umirjeno. Štetje korakov nam pomaga, da uravnotežimo dihanje. Pri teku v počasnem ritmu dihajte počasneje. Če tečete v srednjem ritmu, dihajte srednje hitro. Pri hitrem teku pa je tudi dihanje hitrejše. S čim optimalnejšim dihanjem boste prihranili energijo in zaradi tega boste lahko tekli dlje, hitreje ali pa se boste bolje počutili in manj trpeli.