Tempeljski grič ali Žlahtno svetišče

Spopad v Jeruzalemu med Palestinskimi verniki in judovskimi obiskovalci

STA/M.U.
29. 5. 2022, 14.15
Posodobljeno: 29. 5. 2022, 14.21
Deli članek:

Do spopada je prišlo zaradi spornega pohoda izraelskih nacionalistov ob 55. obletnici izraelske zasedbe vzhodnega Jeruzalema. Gibanje Hamas je posvarilo pred posledicami, če bo tretje najsvetejše mesto islama poškodovano.

Profimedia
Palestinci mahajo z državnimi zastavami med protestom.

Izraelska policija je danes sporočila, da je sveti kraj obiskalo približno 1800 Judov. Nekateri so mahali z izraelskimi zastavami in molili, kar je na območju prepovedano. Policija jih je odstranila, nekaj ljudi pa so po spopadih aretirali, navaja AFP.

Sveti kraj, ki ga Judje imenujejo Tempeljski grič, muslimani pa Žlahtno svetišče, je pod muslimansko upravo, za varnost pa je odgovoren Izrael. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje svetišče obiščejo, vendar tam ne smejo moliti.

Izraelske varnostne sile so v strahu pred stopnjevanjem nasilja zaradi današnjega pohoda po tednih napetosti v regiji v najvišji stopnji pripravljenosti. Pohod nacionalistov naj bi potekal tudi skozi muslimansko četrt starega mestnega jedra, kar Palestinci ocenjujejo kot posebno provokacijo. Nadzorovalo ga bo približno 3000 pripadnikov varnostnih sil.

Izrael je osvojil Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem v vojni leta 1967. Palestinci zahtevajo ta ozemlja za svojo državo s prestolnico v vzhodnem Jeruzalemu.

Lani je bil pohod ob obletnici zasedbe vzhodnega Jeruzalema odpovedan zaradi raketnih napadov Hamasa, ki nadzoruje območje Gaze. Izrael se je odzval s povračilnim napadom, v 11-dnevnih spopadih pa je umrlo 255 Palestincev in 14 Izraelcev, še navaja AFP.