Lajšanje bolečin

Hladni pri poškodbah, topli z umiritev krčev

Tea Dečman
29. 5. 2022, 16.30
Deli članek:

Pomlad in poletje sta kot nalašč za dejavnosti na prostem, s tem pa se povečuje tveganje poškodb.

Pinterest
/

Ko govorimo o manjših poškodbah, je eno najpogostejših vprašanj, ali je bolje uporabiti topel ali hladen obkladek. Seveda je odvisno od poškodbe, zato preverite, kdaj je bolje uporabiti katerega!

Zakaj uporabljati ledene obkladke

Najvarnejša izbira pri zdravljenju poškodb je uporaba ledenega obkladka. To metodo uporabljamo ob poškodbah in pojavu bolečin, ki trajajo manj kot 24 ur, ter pri vseh poškodbah, pri katerih razbolelo mesto tudi oteka. Led namreč zmanjša bolečino in povzroči zoženje krvnih celic, zato se oteklina, ki se pojavi takoj po udarcu, zmanjša, in poleg tega led blažilno učinkuje na živčevje, zato se zmanjša bolečina.

Toplota sprošča mišice, zato je tovrstne obkladke najbolje uporabiti za lajšanje bolečin v mišicah, ki so denimo posledica napačne oziroma nerodne drže telesa, kot so bolečine v spodnjem in srednjem delu hrbta ter v vratu.

Z ledom previdno 

Ledu ali ledenega obkladka ne smete nikoli položiti neposredno na kožo, saj obstaja nevarnost ozeblin. Ledeni obkladki so poleg tega lahko hladnejši kot led sam, zato oboje uporabljajte zgolj tako, da na oteklino ali poškodbo najprej položite tkanino (kot podlago) in obkladka na koži nikoli ne pustite dlje kot pol ure.

Oteklino boste dodatno zmanjšali, če boste medtem, ko na poškodbi držite obkladek, ta del telesa nekoliko privzdignili. Upoštevate pa lahko tudi katerega od naslednjih nasvetov.

Nasveti pri hlajenju

Da bi se izognili čezmernemu hlajenju predela, uporabite le kocko ledu in z njo natrite oteklino, dokler se ne stali. Za večje poškodbe uporabite dve kocki.

Brisačo ali manjšo krpo namočite v ledeno vodo, jo ožmite in položite na poškodovani predel. Na krpo nato položite vrečko zamrznjene zelenjave ali zamrznjenega mesa ter obkladek pritrdite z drugo brisačo.

Če želite zmanjšati oteklino na stopalih, dlaneh in prstih, ta del telesa namakajte v mrzli vodi od 10 do 15 minut.

Kdaj uporabiti vroče obkladke

Toplota sprošča mišice, zato je tovrstne obkladke najbolje uporabiti za lajšanje bolečin v mišicah, ki so denimo posledica napačne oziroma nerodne drže telesa, kot so bolečine v spodnjem in srednjem delu hrbta ter v vratu. Poleg tega z vročimi obkladki zdravimo razbolele mišice in krče, pomagajo tudi bolnikom z osteoartritisom. Toplota namreč poveča sposobnost gibanja in tako zmanjša bolečino. Tako kot ledenih tudi vročih obkladkov ne smete uporabljati dlje kot pol ure.

Nikoli na poškodbo

Če topel obkladek položite na poškodovani predel, se lahko vnetje ali otekanje še poslabšata, saj toplota povzroči, da se krvne celice razširijo. Nevarno pa je tudi uporabljati vrele obkladke, saj lahko na predelu pregrevanja nastanejo celo opekline. Med pregrevanjem je vredno upoštevati naslednje nasvete: uporabljajte električno grelno blazino; prizadetega predela ne pregrevajte dlje kot pol ure; med grelno površino in kožo vedno položite kos tkanine in med pregrevanjem večkrat preverite površino kože (vsaj vsakih pet minut preverite barvo in temperaturo kože); električni grelnik naj bo naravnan na najnižjo temperaturo, ki je še blagodejna (višje temperature ne bodo nič bolj koristne, le opekli se boste).