Patogene bakterije

Nevarnosti, ki na nas prežijo v kuhinji

Z.F.
30. 1. 2020, 21.30
Deli članek:

Kuhinja kljub razmahu bele tehnike še zmeraj velja za srce vsakega doma, zato je skrb za njeno čistočo in varnost izredno pomembna.

Dreamstime
V gospodinjstvih se pogosto uporablja ena krpa za različne namene, kar povzroča idealno mesto za prenos nevarnih bakterij.

Ne pozabimo, da je kuhinja skoraj najbolj pretočno mesto vašega doma. Otrokom predstavlja mesto čarovnije in ustvarjanja, prav tako pa se tam znajdejo tudi lonci in poklopci, ki so velikokrat odličen pripomoček pri igri. Da ne pozabimo kuhalnic in drugega kuhinjskega pribora. Seveda je kuhinja staršem včasih nujno zlo, a v večini primerov prostor ustvarjanja, okusov in veselja. Zaradi naštetega moramo v kuhinji zagotoviti še toliko več čistoče, varnosti in udobja.

Deske za rezanje

Svetujemo vam, da si za varno kuhanje omislite vsaj tri deske za rezanje, in sicer za meso, zelenjavo in ribe. Dobro je vedeti tudi, da je uporaba lesenih desk za rezanje varnejša od plastičnih desk. Lesene deske je lažje očistiti, prav tako je razvoj patogenih baterij precej otežen. Praske in utore, ki nastajajo z rezanjem, je dobro občasno očistiti z limono ali kisom, ki bosta desko razkužila, vam pa omogočila varno in zdravo uporabo.

Kuhinjske krpe in brisače

Profimedia
Hkrati uporabljajte več krp hkrati, vsako za svoj namen.

V eni izmed raziskav so strokovnjaki pod drobnogled vzeli 100 kuhinjskih krp in brisač, ki so jih nabrali v naključnih stanovanjih. Ugotovili so, da povprečno gospodinjstvo menjuje krpe na štirinajst dni oziroma celo do enkrat na mesec. Skoraj polovica testiranih krp je vsebovala bakterije, nevarne našemu zdravju. Poleg tega pa so strokovnjaki ugotovili, da se v gospodinjstvu pogosto uporablja ista krpa za brisanje kuhinjskih površin, odstranjevanje lažjih in manjših madežev pa tudi za poliranje čiste posode. Svetujemo vam, da uporabljate več krp hkrati, vsaka pa naj služi svojemu namenu. Druga higiensko sprejemljiva možnost je uporaba papirnatih brisač, ki jih po uporabi zavržete, zaradi česar se bakterije in mikrobi ne morejo več razmnoževati.

Kompleti nožev

Roko na srce, koliko nožev v povprečju uporabljate? Navadno se v gospodinjstvu uporabljajo največ trije noži, ki služijo večnamenski uporabi. Zato komplet s 15 noži v kuhinji v prvi vrsti zaseda veliko prostora, prav tako pa je odlično mesto za zbiranje prahu in ostale umazanije. Strokovnjaki so ugotovili, da se v stojalih pogosto nabira umazanija, ki jo prinesemo na rezilih. Stojala pa tako postanejo idealno mesto za razvoj novih bakterij.