Zdravje

Kako lahko odpravimo akne in kako negovati kožo

T.D.
26. 1. 2020, 21.20
Deli članek:

Pozimi, ko nismo veliko na svežem zraku in soncu, ko se manj gibljemo ter pogosteje uporabljamo mastne kreme in težka ličila, se stanje kože mladostnikom običajno poslabša.

Dreamstime
Dekletom pomagajo tudi kontraceptivi, ki uravnavajo raven androgenih hormonov.

Še posebno če poleg vsega naštetega nezdravo jedo. Akne (acne vulgaris), na katere nismo imuni niti odrasli, prizadenejo kar 85 odstotkov mladostnikov. Na srečo niso nevarne, vendar lahko pustijo tako fizične kot čustvene brazgotine za vse življenje.

Zdravila za akne

Blage oblike aken zdravimo lokalno. Včasih pomaga že salicilna kislina, ki jo lahko kupite v lekarni brez recepta. Pri hujših oblikah aken pa se priporoča zdravljenje z antibiotiki in retinoidi. Obe vrsti zdravil predpiše zdravnik oziroma dermatolog za daljše obdobje, običajno pozimi. Dekletom pomagajo tudi kontraceptivi, ki delujejo tako, da uravnavajo raven androgenih hormonov. Odpraviti pa je mogoče tudi brazgotine, ki ostanejo po pozdravljenih aknah, in sicer s tako imenovano dermoabrazijo, kemičnim pilingom ali z laserskim zdravljenjem. Aken se ne moremo znebiti čez noč, zato povejte svojemu neučakanemu in obupanemu mladostniku, naj bo potrpežljiv in vztrajen. Uspeh bo viden šele čez nekaj tednov ali mesecev. Pa še to: aken naj nikoli ne stiska, sploh pa ne z umazanimi rokami, sicer bo povzročil še večje vnetje in posledično brazgotine.

Nega aknaste kože

Kožo, nagnjeno k aknam, je treba čistiti z mlačno vodo ter nevtralnimi sredstvi in losjoni, ki kože ne dražijo in ne mastijo ter ne vsebujejo alkohola. Tako se odstrani maščobna plast, ki zapira izvodila lasnih mešičkov in tako omogoča razvoj lipolitičnih bakterij, pod vplivom katerih se pojavijo vnetje in akne. Prav tako je zelo pomembno, da si dekleta pred spanjem vedno očistijo ličila z obraza.

Piling

Enkrat ali dvakrat na teden naj vaš najstnik uporabi mehanski piling z drobnimi granulami, ki luščijo kožo in tako odstranjujejo odmrle kožne celice. Ta sredstva po navadi vsebujejo različne kisline (na primer mlečno ali azelainsko).

Vlaženje kože 

Po čiščenju naj na kožo nanese tonik, ki koži povrne vlago ter uravnava pH, nato pa še fluid (ta je priporočljiv za zelo mastno kožo) ali nemastno vlažilno kremo (za občutljivo in mešano kožo). Izogiba pa naj se mastnih krem in oljnih sredstev, ki mašijo pore.

Strokovna nega

Nego k aknam nagnjene kože je najbolje prepustiti izkušeni kozmetičarki, ki bo strokovno poskrbela za kožo. Če gre za trdovratne in hujše oblike aken, pa je pametno obiskati zdravnika, ki bo predpisal ustrezno lokalno terapijo ali sistemsko zdravljenje.