Zdravje

Stol je lahko izvrsten telovadni pripomoček

T.D.
29. 1. 2020, 21.45
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 09.08
Deli članek:

Za te vaje ne potrebujete drugega kot stol – in nekaj časa. Učinek pa vam bo v veselje, saj si boste okrepili zdravje in izklesali postavo.

Dreamstime
Ob uporabi kuhinjskega stola lahko telovadimo na 100 načinov.

Začnemo tako, da stopimo pred stol, rahlo v razkoraku. Boke spustimo, kot da bomo sedli, roke pa medtem zazibamo navzgor. Z zadnjico se dotaknemo stola, a ne sedemo – težišče ostane na nogah. Roke spustimo navzdol in nemudoma spet vstanemo ter medtem izdihnemo. Ponovimo 20-krat.

Sedanje z dviganjem kolen

Stojimo pred stolom in naglo sedemo, pri vstajanju pa izmenično visoko dvigujemo kolena – levo, potem desno. Vajo ponovimo 20-krat.

Sklece eno- in dvonožno

Z rokama se opremo ob stol, stopala so s prsti uprta ob tla, hrbtenica je vzravnana, trebušne mišice pa napete. V tem položaju delamo sklece, vajo ponovimo 10-krat. Pogled je ves čas usmerjen naprej in ne v tla. Potem naredimo še po 10 sklec na vsaki nogi.

Enonožno sedanje

Stojimo pred stolom in sedemo, pri tem pa stojimo samo na eni nogi. Vaja bo lažja, če ob sedanju in vstajanju zanihamo z rokama. Ponovimo po petkrat z vsako nogo.

Dreamstime
Z rokama se opremo ob stol, stopala so s prsti uprta ob tla, hrbtenica je vzravnana, trebušne mišice pa napete. V tem položaju delamo sklece, vajo pa ponovimo 10-krat.

Sklece s poklekom

Z rokama se opremo ob stol kot pri vaji s sklecami. Izmenično z levo in desno nogo delamo dolge korake naprej, pri tem pa pokrčimo roke v komolcih. Ko vračamo nogo v izhodiščni položaj, roko iztegnemo. Z nogo stopimo tako daleč naprej, da ostane koleno za prstnimi konicami. Pogled je usmerjen naprej, roke pa pri iztezanju noge naprej čim bolj upognemo. Ponovimo 20-krat.

Sklece z upogibanjem kolen

Z rokami se opremo ob stol in smo v položaju za sklece, trebušne mišice napnemo in potegnemo trebuh vase. Roke upognemo in pokrčimo koleno ene noge proti prsim – vajo delamo izmenično z eno in drugo nogo. Pozor: bolj ko so stopala oddaljena od stola, bolj naporna je vaja. Ponovimo 20-krat.

Za konec

Za zaključek spet stopimo pred stol, v razkoraku kot pred poskokom, iztegnemo roke ter se zibamo v navideznih poskokih – 20-krat počasi, nato še 10-krat, kolikor hitro zmoremo.