Pljuča imajo skoraj magično lastnost obnove, so ugotovili znanstveniki v novi raziskavi, objavljeni v zadnji izdaji prestižne znanstvene revije Nature. Raziskava ugotavlja, da se lahko pljuča kadilcev, tudi tistih, ki kadijo že leta, obnovijo. Stare celice, ki jih je poškodoval tobak in so bolj dovzetne za rakave spremembe, zamenjajo nove, zdrave celice.

“Ljudje, ki so intenzivno kadili 30 ali 40 let, mi mnogokrat rečejo, da je zanje prepozno, da bi nehali kaditi, da je škoda že bila storjena,” je v izjavi dejal eden izmed avtorjev študije, Peter Campbell z britanskega inštituta Sanger. “Naša študija kaže, da ni nikoli prepozno, da prenehamo kaditi. In to je res navdušujoče.”

cigaret kadilec kadilka
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nekateri ljudje so v svojem življenju pokadili tudi več kot 15.000 cigaret. A le nekaj let po tem, ko so se škodljivi razvadi odpovedali, so se mnoge njihove celice obnovile in niso kazale znakov poškodb zaradi tobaka.

Raziskovalci so primerjali pljučno tkivo 16 posameznikov. Med njimi so bili tako trenutni kadilci kot nekdanji kadilci, nekadilci in otroci. Raziskovalci so primerjali celice in ugotavljali, kako njihove mutacije vplivajo na razvoj pljučnega raka. Ugotovili so, da so mutacije celic pogoste, a le redke so rakotvorne mutacije. A mutacija napačnega gena lahko privede do rakastih celic. In če je teh mutacij dovolj, lahko pride do rakastih obolenj.

Pri kadilcih so znanstveniki ugotovili, da je kar 90 odstotkov njihovih pljučnih celic mutiranih, mnoge tudi z rakastimi mutacijami. A ko človek preneha s kajenjem, se tudi te celice sčasoma zamenjajo za nove, zdrave celice in tveganje za raka se zmanjša.