STALNI OBISKI STRANIŠČA

Boli, peče in močno tišči: kaj pomaga pri vnetem mehurju?

T.D.
26. 1. 2020, 16.00
Deli članek:

Pekoč občutek pri odvajanju vode, bolečine v spodnjem delu trebuha … vse to prizadene več kot polovico žensk v Sloveniji.

Dreamstime
Vnetje mehurja je boleče in neprijetno, vendar običajno izgine v nekaj dneh samo od sebe.

Toliko jih namreč po ocenah strokovnjakov vsaj enkrat v življenju zboli za vnetim mehurjem. Da bodo težave tam spodaj hitreje minile, si pomagajte z našimi nasveti. Največkrat so za vnet mehur krive bakterije. Teh se je treba čim prej rešiti in to najučinkoviteje storimo s pitjem veliko tekočine, to je od dva do tri litre na dan. Tako patogene bakterije preprosto odplaknemo iz telesa.

Čaj za ledvice in mehur

Bakterije do mehurja največkrat potujejo po sečni cevi. Gre za kolibakterije, ki sicer živijo v debelem črevesju in so tam povsem neškodljive, vendar ko vstopijo v mehur, povzročijo boleče vnetje. Če jih želite izprati, boste to najučinkoviteje storili s čaji za ledvice in mehur iz lekarne. Ti čaji so običajno sestavljeni iz zdravilnih rastlin, kot so zlata rozga, kopriva in brezovi listi, katerih učinkovine blažijo bolečine in delujejo protivnetno. Na voljo pa so tudi v obliki tablet, v katerih je njihova količina še višja.

Regrat in kapucinka

Zoper vsako bolezen rožica raste in tako je narava poskrbela tudi za naravno zdravljenje mehurja. V ta namen nam ponuja kapucinke in regrat. Regratovi listi vsebujejo posebne zdravilne snovi, ki učinkujejo kot diuretik in zavirajo vnetje pri infekciji mehurja. Dve jedilni žlici regratovih listov eno uro namakajte v skodelici vode, zavrite in precedite. Na dan popijte tri skodelice takšnega čaja. Kapucinka vam je najbrž znana kot okrasna rastlina z balkonov, vendar je tudi užitna in uporabna v medicini. Užitni so listi, cvetovi in semena, ki jih še kot zelene kroglice poberemo takoj po cvetenju. Kapucinko je ljudska medicina najprej uporabljala proti skorbutu, nato pa se je njena uporaba razširila, saj pomaga pri težavah z dihali, nezadostnem delovanju ledvic in boleznih mehurja, saj zaradi vsebnosti žvepla blago odvaja in spodbuja prebavo. Diuretični čaj, ki med drugim spodbuja spolno moč, pripravite kot poparek: na liter vode daste slabo prgišče cvetnih popkov, cvetov ali semen. Spijte od dve do tri skodelice čaja na dan.

Toplota aktivira telesno obrambo

Vnetje mehurja je boleče in neprijetno, vendar običajno izgine v nekaj dneh samo od sebe. Strokovnjaki vam svetujejo, da si v tem času pomagate tudi s toplimi obkladki in počitkom. To pomeni, da se s termoforjem uležete na kavč ali v posteljo oziroma se pogrejete v vroči kopeli. Toplota spodbudi prekrvitev in aktivira obrambni sistem telesa.