Zdravje

Rman odganja zgago, kamilica napenjanje

T.D.
26. 1. 2020, 14.30
Deli članek:

Zelišča imajo najrazličnejše zdravilne učinke, s katerimi pripomorejo k boljšemu počutju. S katerimi zvarki in mažami lajšamo želodčne težave?

Revija Zarja
Na dan lahko spijete do tri skodelice pomirjajočega kamiličnega čaja.

Olje šentjanževke namažite na trebuh in vse bolečine bodo pošle, tudi pri otrocih. Olje šentjanževke lahko pripravite tudi sami, tako da sveže natrgane cvetove in popke šentjanževke napolnite v steklenico in prelijete z oljem. Steklenico pustite stati tri tedne na toplem, da se olje obarva rdečkasto.

Profimedia
Olje šentjanževke lahko pripravite tudi sami.

Kolmeževe korenike

Za vse vrste želodčnih težav je odličen čaj iz kolmeževih korenik. Poravnano čajno žličko kolmeževih korenik namakajte 12 ur v skodelici hladne vode. Nato vsebino rahlo segrejte in precedite. Požirek spijte pred vsakim obrokom, drugega po njem.

dreamstime
Za vse vrste želodčnih težav je odličen čaj iz kolmeževih korenikk.

Kamilica in švedska grenčica

Na dan lahko spijete do tri skodelice pomirjajočega kamiličnega čaja. Zvrhano čajno žličko kamilic prelijte z vrelo vodo in pustite namakati pet minut. Dnevno zaužijte tri čajne žličke švedske grenčice, ki jo razredčite z malo tople vode in zeliščnega čaja. Žlico švedske grenčice razredčite v polovici skodelice zeliščnega čaja in polovico te količine spijte pol ure pred vsakim obrokom, drugi del pa pol ure po njem.

Zoper zgago in krče

Zoper pritisk v želodcu in zgago dobro dene tudi rman. Zvrhano žličko rmana prelijte s skodelico vrele vode in pustite namakati pol minute. Precedite in spijte po požirkih zjutraj in zvečer po eno skodelico. Ob želodčnih krčih pa je zelo prikladna blazina z materino dušico. Blazino napolnite s posušenimi cvetovi in stebelci materine dušice. Manjšo prevleko za blazino ali laneno krpo napolnite z zadostno količino zelišča in jo položite na predel želodca. Tudi koprive so odlične zoper krče. Zvrhano čajno žličko kopriv prelijte z vrelo vodo in pustite namakati pet minut. Precedite in po požirkih vsak dan spijte do tri skodelice. ***Pps1: Čajno žličko kamilic prelijte z vrelo vodo in pustite namakati pet minut.

dreamstime
Zoper pritisk v želodcu in zgago dobro dene tudi rman.