Lanena semena

Spoznajte moč drobnih semen

Z.F.
25. 1. 2020, 21.25
Deli članek:

Lanena semena s svojimi blagodejnimi lastnostmi dragoceno pripomorejo do urejene prebave in telo oskrbijo s številnimi minerali. Zaradi številnih vlaknin so odlična naravna alternativa odvajalom.

Profimedia
Laneno seme pomaga pri odvajanju, saj obda črevesje s sluzjo.

Še preden je človeštvo začelo uporabljati lanena semena, je uporabljalo lan za izdelavo blaga. Podatki o odkritju si sicer niso enotni, za domovino in izvor pa se šteje območje Orienta. Lan so poznali in gojili že Egipčani, a prvi zapisi o njem prihajajo iz časa stare Mezopotamije, kjer so ga gojili že 5000 let pred našim štetjem.

V lanenih semenih najdemo bogat vir maščobnih kislin omega 3, vsebujejo jih skoraj dobrih 60 odstotkov. V njih najdemo še protirakave snovi in kar 30 odstotkov vlaknin, maščobne kisline omega 6, beljakovine, vitamine skupin B, C in E ter železo in cink. Zaradi koristnih sestavin bi bilo priporočljivo lanena semena uživati dnevno po eno žličko, toda njihova dobrobit zdravju je skoraj spregledana. Zato vam svetujemo, da jih morda za začetek začnete uvajati v jutranje zajtrke, k smutijem ali kosmičem.

Kako uživamo lanena semena

Pri uživanju lanenih semen je pomembno, da jih pred uporabo zmeljemo. Le tako bomo zaužili največ hranilnih učinkovin, ki jih v semenih najdemo, sicer bodo semena zgolj prečkala prebavni trakt, ne da bi uspeli iz njih karkoli absorbirati. Pri tem je pomembno, da so zmleta semena sveža, saj hitro oksidirajo, s čimer pa izgubijo številna hranila. Ob uživanju semen je izjemno pomembno, da veliko pijemo, saj seme veže nase kar 14-kratno količino vode, in če te v črevesju ne bo dovolj, lahko namesto blagodejnega učinka na prebavo pričakujemo zaprtje.

Skrb za zdravo srce

Strokovnjaki označujejo lanena semena za eno najbolj zdravih rastlin, ki pripomore k zniževanju tveganja za srčne bolezni in preprečuje celo srčno kap. Laneno seme vsebuje veliko vlaknin, te pa povečujejo raven koristnega holesterola, uravnovešajo krvni tlak in raven trigliceridov v krvi, kar pripomore h krepitvi srca in preprečuje poškodbe ožilja. Maščobne kisline omega 3 in omega 6 preprečujejo strjevanje krvi, nekatere študije pa dokazujejo, da znižujejo celo krvni pritisk.