Kepaste tvorbe

Kaj so miomi in katere nevšečnosti prinašajo

T.D.
26. 1. 2020, 09.25
Deli članek:

Vsaka deseta ženska potoži zdravniku zaradi dolgotrajne bolečine v spodnjem delu trebuha, ki nima nič opraviti z mesečnim perilom.

dreamstime
Manjših miomov včasih niti ni treba zdraviti.

Eden od pogostih vzrokov bolečin so miomi oziroma fibroidi, nerakave tvorbe iz mišičnega ali vezivnega tkiva v maternici. Pojavijo se pri eni od petih žensk v rodni dobi, nastanejo pa lahko kar v kepicah in zrastejo do take velikosti, da jih je treba kirurško odstraniti.

Majhni ali veliki?

Majhni miomi včasih ne povzročajo težav, večji pa še kako vplivajo na menstruacijo in plodnost. Zdravniki se že desetletja ukvarjajo s tem, kaj jih povzroča, a ne morejo ponuditi jasnega odgovora. Domnevajo, da so povezani z nenormalnim odzivom maternice na ženski spolni hormon estrogen, zato se ne pojavljajo pred puberteto, ko jajčniki šele začenjajo izločati estrogen, prav tako je zanje značilno, da zaradi manj tega hormona prenehajo rasti po menopavzi. Po drugi strani je za kepaste tvorbe značilno, da se še posebej bohotijo, ko je tega hormona največ, na primer med nosečnostjo.

Profimedia
Pri večjih miomih lahko čutimo občasno ali stalno hudo bolečino.

Kako jih lahko prepoznam?

Manjše miome je skorajda nemogoče začutiti, prepoznati, dokler ne zrastejo. Pri večjih pa lahko čutimo občasno ali stalno hudo bolečino, pritožujemo se nad podaljšano menstruacijsko krvavitvijo, bolečino v trebuhu med menstruacijo in nad obilno krvavitvijo. V vsakem od teh primerov je dobro obiskati zdravnika.

Kako jih zdravimo?

Manjših včasih niti ni treba zdraviti, dovolj je, če ginekolog redno preverja, ali se niso nemara razrasli. Če pa zaradi njih čutite bolečine, vam bodo predlagali kirurško odstranitev med histeroskopijo ali laparoskopijo, ki jo opravijo v splošni anesteziji.