Zdravje

23 zdravilnih receptov iz hrena in rdeče pese

Z.F.
25. 1. 2020, 18.00
Deli članek:

V hrenu najdemo vitamine skupine B in vitamin C, železo, kalcij, kalij, magnezij ter fosfor, zato je nepogrešljiv v naši prehrani, še zlasti pa v času prehladnih obolenj.

youtube
Jejte rdečo peso, saj pomaga pri prekrvavitvi in niža krvni tlak.

ČIR NA ŽELODCU

Zoper čir na želodcu zdravilci svetujejo uživanje hrenovega vina. Pripravite ga tako, da 50 gramov naribanega hrena prelijete z enim litrom belega vina in ga za 10 dni postavite na temno ter hladno mesto. Uživajte dober deciliter do dvakrat dnevno. Zjutraj na tešče in zvečer, dve uri pred spanjem.

GNOJNA ANGINA

Naribajte rdečo peso čim bolj na drobno in dodajte eno jedilno žlico kisa. Priporočljiv odmerek je 250 gramov rdeče pese na žlico alkoholnega kisa. Če nimate kisa, lahko uporabite sok ene limone. Dobro premešajte in zmes pustite stati 20 minut. Nato precedite. Mešanica ni namenjen pitju, temveč se uporablja za grgranje in izpiranje grla.

NARAVNI DIURETIK

Za pospešitev izločanja ledvičnih kamnov, seča ali za urejanje menstrualnega cikla preizkusite naslednji recept. Namočite od osem do 10 kolobarjev hrena v skodelico belega vina čez noč. Mešanico nato počasi srkajte čez dan. Če je mešanica preblaga, zdravilci svetujejo, da hren naribate in ga popražite na maslu ter kot oblogo položite na mehur. Pomembno je, da uživate veliko tekočine (vode ali nesladkanega čaja).

BRONHIALNA ASTMA

Potrebujete dve skodelici korenčkovega soka, dve skodelici soka rdeče pese, dve skodelici soka črne redkve, dve skodelici brusničnega soka, eno skodelico soka aloe vere in 10 limon. Sveže iztisnjene sokove dobro premešajte, nato pa v mešalniku zmešajte limone, skupaj z lupino. Limone vsujte v mešanico sokov in dodajte 200 mililitrov žganja ter 500 gramov sladkorja. Prelijte v temne steklenice in postavite na temno ter hladno mesto za dober mesec. Nato precedite. Uživajte do 30 gramov (dve jedilni žlici) do dvakrat dnevno pred jedjo. Otrokom se priporoča polovični odmerek.

RAZSTRUPLJANJE JETER

Za pripravo napitka za razstrupljanje jeter potrebujete eno jabolko, en gomolj rdeče pese, tri liste rdeče pese, štiri korenčke, eno steblo zelene, za palec korenine ingverja. Jabolko narežite, rdečo peso in zeleno narežite na manjše koščke ter vse skupaj vsujte v mešalnik. Dodajte liste rdeče pese in nariban ingver ter dobro sesekljajte.

POMANJKANJE ŽELEZA

Če trpite za prenizkim tlakom ali pomanjkanjem železa, drobno naribajte gomolj sveže rdeče pese in dva večja korenčka ter dodajte dve žlici medu in dobro premešajte. Mešanico hranite v hladilniku in uživajte do trikrat dnevno po eno veliko žlico.

KURJE OČI

Pripravite zmes iz treh velikih žlic naribane redkve in korenine hrena. Kurje uči najprej premažite z jedilnim oljem, nato nanj nanesite zmes in povijte s povojem. Pustite delovati dve uri. Tretma ponavljajte dvakrat dnevno, dokler kurje oči ne izginejo.

VNETE DLESNI

Če imate gnojno vnetje dlesni, zmešajte 50 gramov drobno naribanega svežega hrena, 20 gramov semen koromača in 20 gramov poprove mete. Prelijte z enim litrom 45-odstotnega alkohola in postavite na temno mesto za tri mesece. Precedite v temno steklenico. Manjšo količino razredčite z vodo in izpirajte usta.

REVMA IN ARTRITIS

Sveže nariban hren vsujte v bombažno krpo in jo položite na obolelo mesto, ki ste ga predhodno natrli z olivnim oljem. Oblogo takoj umaknite, ko na koži občutite pekoč občutek, saj lahko izzove opekline in mehurje.

PIKI ŽUŽELK

Sveže nariban hren položite na mesto pika čebele, ose ali drugih insektov. Hren bo hitro ublažil oteklino in ublažil bolečino.

POVIŠANA TEMPERATURA

V času prehladnih obolenj, ko se pojavlja tudi povišana temperatura, preizkusite naslednji ljudski trik. Hren narežite na koščke in ga položite okoli vratu ter držite, dokler ne začutite pekočine. Čim pogosteje ponavljajte.

DIHALNE POTI

Hrenov čaj lajša prehodnost dihalnih poti in blaži vnetne procese dihalnih organov. Deset gramov naribanega hrena prelijte z dvema decilitroma vrele vode in pustite pokrito nekaj minut. Precedite in uživajte mlačno.

ZOPER KAŠELJ

V sveže nariban hren dodajte dve žlici jabolčnega ali vinskega kisa in dobro žlico medu ter dobro premešajte. Uživajte do trikrat dnevno po eno čajno žličko. Če želite pripraviti sirup, potrebujete eno žlico sveže naribanega hrena, eno žlico sesekljane čebule, pet žlic vode in pet čajnih žličk medu. Vse sestavine dobro premešajte. Na kratko pokuhajte, nato ohladite in prelijte v steklenico. Uživajte nekajkrat na dan po eno žličko zoper kašelj.

ZOPER GLAVOBOL

Ljudska medicina priporoča hren tudi zoper močne glavobole. Hren drobno naribajte in žlico naribanega hrena položite na tilnik ter ga tam zadržite minuto do dve. Nato kožo natrite z olivnim oljem.

SRCE IN KRVNI OBTOK

Potrebujete pet žlic korenčkovega soka, pet žlic naribanega hrena, štiri limone in dve skodelici medu. V med dodajte hren, limonin in korenčkov sok ter dobro premešajte. Zlijte v steklenico in hranite v hladilniku do dva meseca. Uživajte po eno žličko trikrat dnevno, uro pred obrokom. Zmes vam bo v pomoč pri krepitvi srca in ožilja ter pri preprečevanju raznih bolečin.  

MENSTRUALNI CIKEL

Za ureditev menstrualnega cikla ljudska medicina priporoča slednji recept: dve čajni žlički naribanega hrena kuhajte v 250 mililitrih rdečega vina 10 minut, nato precedite in ohladite. Pijte po požirki čez dan.

ŽOLČNI KAMNI

Nedvomno drži, da je velike žolčne kamne treba odstraniti kirurško, a da bi preprečili njihov nastanek in izločili majhne, preizkusite naslednji ljudski recept. Za pripravo sirupa potrebujete en kilogram medu, ki mu dodate 100 gramov soka črne redkve, 100 gramov soka limone, 10 gramov naribanega hrena in 50 gramov kumine v prahu. Uživajte do trikrat na dan po eno žličko.

CELJENJE RAN

Pomešajte 10 gramov hrena z enim kilogramom medu. Mešanico nanesite na rane, ki se slabo celijo, na ture in ognojke ter nežno povijte z gazo. Pustite delovati od tri do štiri ure, nato rano očistite in postopek ponovite.

ZAMAŠENI SINUSI

V lonec z vrelo vodo vsujte eno žlico naribanega hrena in se sklonite nadenj, glavo pokrijte z brisačo. Inhalirajte 10 minut pred spanjem. Z inhalacijo boste očistili zamašene sinuse in ublažili bolečine, ki so nastale zaradi zamašenih sinusov.

TEŽAVE Z ASTMO

Štiri žlice naribanega hrena vsujte v dva decilitra jabolčnega kisa in kuhajte na zmernem ognju. Ko se hren omehča, mešanico precedite in ji dodajte enako količino medu. Vrnite na ogenj in kuhajte, dokler se zmes ne zgosti, nato ohladite in prelijte v steklenice. Uživajte do tri žličke dnevno. Hranite v hladilniku.

AKNE IN MOZOLJI

Sto gramov naribanega hrena vsujte v steklenico in prelijte z enim litrom jabolčnega kisa. Pustite teden dni, nato precedite. Mešanico razredčite z vodo, v razmerju 1 : 1 in uporabljajte za čiščenje kože ter zoper akne in mozolje.

PREHLADNA OBOLENJA

Za odpravo lažjih prehladnih obolenj potrebujete koren hrena, dolg približno tri centimetre, ki ga grobo naribate in vsujte v posodo na navoj. Dodajte med in postavite za 10 dni na svetlo ter toplo mesto. Nato uživajte po eno do dve žlički dnevno na tešče v času prehladnih obolenj.

BOLJŠI SPOMIN

Potrebujete 125 gramov hrena, štiri limone, tri žlice medu, dve žlici cimeta in dva centimetra korenine ingverja. V mešalnik dajte hren, ingver in limonin sok. Mešajte tri minute in dodajte cimet ter med, da nastane sirup. Prelijte v steklenico in dobro zaprite. Uživajte po eno žlico, dvakrat dnevno pred obrokom, do tri tedne.