Zdravje

Varujmo se zaprtja in preprečujmo napenjanje

T.D.
28. 5. 2019, 21.28
Deli članek:

Previdnost je potrebna predvsem v zrelejših letih, ker se takrat precej poveča ogroženost z rakom na črevesju in danki, po drugi strani pa so tudi hemoroidi predvsem zdravstvena težava starejših.

Profimedia
Težave v predelu zadnjika, kot so srbenje, pekoč občutek, vnetje, bolečina, nelagodje in zatrdline, so lahko značilne za več različnih obolenj, ne le za hemoroide.

Težave so navadno pogostejše tudi pri nosečnicah. Med nosečnostjo se namreč zaradi plodu in tekočine v trebušni votlini poveča pritisk v venskem obtoku, poleg tega zaradi hormonskih sprememb oslabi vezno tkivo. Med porodom izjemen pritisk hemoroide običajno še poslabša. Dvigovanje težkih bremen poveča pritisk v trebušni votlini, zato se velikokrat pojavijo hemoroidne težave pri delavcih, ki opravljajo fizična dela. Priklenjenost na pisarniški stol za šest in več ur na dan nas ravno tako lahko zaveže k zlati žili, zato če je le mogoče, čim večkrat vstanimo in se sprehodimo. Pri otrocih in mladostnikih je zlata žila zelo redka, vzroke zanjo pa lahko najdemo tudi v prezgodnjem navajanju staršev otroka na blato in nagovarjanju k pritiskanju. Nikar! Otroci naj blato odvajajo, kakor jim narekuje telo, ob morebitnem zaprtju pa jim pripravimo kompot iz suhih sliv. Pri mladostnikih sta glavna krivca seveda nezdrava prehrana in premalo gibanja.

Kaj lahko storimo sami?

Hemoroidom se lahko popolnoma izognemo oziroma jih hitreje pozdravimo, če bomo uživali prehrano z veliko vlakninami, ki v črevesju nabreknejo in povečajo prostornino blata. Zaprtost je najpogostejši vzrok za težave, zato se le potrudimo za dobro presnovo. Izogibajmo pa se sadju in zelenjavi, ki povzročata napenjanje, ter pijmo dovolj tekočine. Tudi močno začinjeni hrani se raje odpovejmo. Po drugi strani pa ni dobrodošla niti driska, ki poveča količino blata in gibljivost črevesja. Po vsakem odvajanju blata si zadnjik umijmo z blagim milom in vodo, lahko pa uporabljamo tudi različne mehke in vlažilne čistilne robčke, namenjene higieni pri takšnih težavah. Ne uporabljajmo pa odišavljenih robčkov.

Dobrodejne sedeče kopeli

To so lahko običajne vodne kopeli in kopeli z izvlečkom hrastove skorje. Vanjo se usedimo trikrat na dan po 15 minut. Voda mora biti segreta na 32 do 37 stopinj Celzija. Navajanje na veliko potrebo ob istem času velikokrat pripomore k vsaj zasilnemu redu. Vendar sedenje na stranišču več kot pet minut ni smiselno, ker pritiskanje poveča pritisk v žilah in poslabša težave s hemoroidi. Izogibanje veliki potrebi in zadrževanje pa povzročata neprijetne težave. V lekarnah so na voljo zdravila v obliki mazila in svečk, ki lajšajo vnetje na sluznici, preprečujejo rast in razvoj mikroorganizmov, omilijo pa tudi bolečino in srbež. Druga zdravila zdravijo morebitno krvavitev. Težave naj bi ob doslednem samozdravljenju izzvenele v tednu dni, če nimamo te sreče, pa se le napotimo k zdravniku, ki bo predpisal zdravila na recept z močnejšimi protivnetnimi učinkovinami. Žal se vse skupaj, sploh če ne spremenimo življenjskega sloga, rado ponovi. V tem primeru lahko zlato žilo kirurg odstrani z elastičnim obročkom, ki prekine dotok krvi vanjo, tako da odmre. Zadnje čase jih je mogoče uničiti tudi z infrardečo svetlobo, ki ustavi prekrvitev. A nas bodo tudi kirurgi domov pospremili z opozorilom, da naj se več gibljemo in bolj zdravo jemo, sicer bomo čez leto ali dve morda znova v čakalni vrsti za poseg.