Vir življenja

Prepoznajmo znake in prehitimo dehidracijo

T.D.
26. 5. 2019, 09.55
Deli članek:

Pijmo vodo! Veliko ljudi je dehidriranih, ne da bi se tega zavedali! Z zadostno količino vode obnavljamo svoje telo in mu omogočamo, da normalno opravlja vse naloge metabolizma.

Dreamstime
Prva znaka dehidracije sta po navadi slabo počutje in glavobol.

Poznamo pa tudi nekaj znakov kronične dehidracije telesa, ki lahko vodi do številnih resnih bolezni in bolezenskih stanj.

Že najmanjša sprememba količine vode v našem telesu lahko pripelje do dehidracije, k sreči pa nam naše telo z znaki daje vedeti, kdaj nam primanjkuje tekočine. Prvi opozorili sta po navadi slabo počutje in glavobol. Sicer pa lahko znake dehidracije razdelimo v tri večje skupine. Blagi znaki dehidracije so občutek žeje, odsotnost apetita, suha, pordela koža, utrujenost, glavobol, suha usta, zelo malo temnega urina (ali celo nič), mišična šibkost, vrtoglavica in omotičnost. Za blagimi se lahko pojavijo resni znaki dehidracije, kot so hiter pulz, hitro dihanje, ni znojenja, ni urina, zvišana temperatura, ekstremna utrujenost, mišični krči, glavoboli in slabost. Če pa izguba vode doseže deset odstotkov, stanje postane kritično. Kritični znaki dehidracije so mišični krči, bruhanje, tahikardija, motnje vida, vroča koža, boleča mikcija (mokrenje), zmedenost, motnje dihanja, napadi krčev po vsem telesu, bolečina v prsih in trebuhu ter nezavest.

Kronično pomanjkanje tekočine

Poznamo pa tudi nekaj znakov kronične dehidracije telesa, ki lahko vodi do odpovedi ledvic, možganske kapi, srčnega infarkta, tvorbe ledvičnih kamnov ter številnih drugih bolezni in bolezenskih stanj, kot so migrenski glavoboli, bolečine v spodnjem delu hrbta in zgaga. Poleg vrtoglavice, mišičnih krčev in splošnega slabega počutja se ob kronični dehidraciji lahko pojavi dolgotrajnejše zaprtje, oteka jezik, oči pa ne proizvajajo več solz. Morda je slišati nenavadno, kljub temu pa so suhe oči, ki ne proizvajajo več solz, znak dehidracije.

Pregrevanje telesa in potenje

Voda igra ključno vlogo pri uravnavanju telesne temperature. Ko se naše telo začne pregrevati, se začnemo potiti, saj se z znojenjem temperatura telesa znižuje. In ker je znoj v največji meri sestavljen iz vode, se bomo, če smo dehidrirani, nehali tudi potiti. To lahko pripelje do čezmerne ogretosti telesa in tako tudi do vročinske kapi. Zato pazite, da boste imeli vedno na voljo dovolj tekočine!