Bombe sladkorja

Kako (ne)zdravi so energijski napitki?

T.D.
20. 5. 2019, 20.45
Deli članek:

Prva energijska pijača se je na policah naših trgovin pojavila pred dvajsetimi leti, ko so v Slovenijo iz sosednje Avstrije začeli uvažati »rdečega bika«, danes pa obvladuje svetovni trg.

Profimedia
Zelo pomembno se je zavedati razlike med energijskimi in izotoničnimi pijačami.

V zadnjem dvajsetletju so tudi naš trg preplavile številne energijske pijače. Nekateri zagovarjajo njihovo uporabo in jih primerjajo s skodelico kave, drugi pa so odločno proti in verjamejo, da so zdravju škodljive. V Sloveniji popijemo več kot štiri milijone pločevink različnih energijskih pijač na leto. Nam škodijo?

Tavrin in kofein

Različne energijske pijače se med sabo ne razlikujejo veliko, ločijo se le v različnih količinah posameznih snovi. Vse vsebujejo kofein in tavrin, nekatere še gvarano. Dodani pa so jim tudi različni rastlinski izvlečki. Tavrin je aminokislina, ki je naravno prisotna v človeškem telesu. Deluje kot antioksidant. Nekatere raziskave so pokazale, da pospešuje razstrupljanje, in sicer tako, da se veže s škodljivimi snovmi in pospeši njihovo izločanje iz telesa. Tavrin med drugim najdemo v školjkah, ribah in perutnini, dodajajo pa ga tudi večini otroške hrane. Kofein pa je znan po svojem koristnem učinku na duševne in telesne funkcije, saj izboljšuje hitrost reakcij, budnost in koncentracijo, čeprav učinkuje kratkotrajno. Poleg tega spodbuja porabo maščob med vzdržljivostno vadbo in tako pomaga porabiti zaloge maščobe v telesu. Ena pločevinka energijske pijače vsebuje približno enako količino kofeina kot skodelica kave. Kot že omenjeno, nekatere pijače vsebujejo tudi gvarano, ki po mnenju nekaterih pripomore k jasnejšim mislim, njeni učinki pa so podobni delovanju kofeina.

Vsebujejo ogromno sladkorja

Glavni učinkovini v energijskih pijačah sta torej kofein in tavrin, velja pa omeniti tudi sladkor. Večina energijskih napitkov namreč vsebuje tudi ogromno sladkorja. Ta nam sicer po eni strani res da energijo, vendar pa je mogoče pričakovati tudi zelo hiter upad energije. Posledično smo že kmalu še bolj utrujeni, kot smo bili na začetku. Hkrati pa pogosto uživanje pijač z dodanimi sladkorji vpliva na povečan energijski vnos in slabšo prehransko vrednost zaužite hrane, saj lahko osiromaši našo prehrano za posamezne mikrohranilne snovi. Tako lahko uživanje pijač z dodanimi sladkorji prispeva k razvoju debelosti in sladkorne bolezni tipa 2, povečuje pa se tudi tveganje za razvoj zobne gnilobe in srčno-žilnih obolenj. Vedite, da lahko energijske pijače vsebujejo tudi do 150 gramov sladkorja v enem litru, sicer pa v povprečju 250-mililitrska pločevinka energijske pijače vsebuje 80 miligramov kofeina in 30 miligramov sladkorja.

To niso izotonične pijače!

Zelo pomembno se je zavedati razlike med energijskimi in izotoničnimi pijačami. Nekateri ljudje namreč to dvoje enačijo in to je lahko ena izmed težav. Izotonične pijače, ki jih uporabljajo tudi športniki ob telesnih naporih, vsebujejo veliko količino soli in drugih mineralov in so zato zelo pomembne za nadomestitev mineralov, ki jih telo ob naporu izgubi s potenjem. Te pijače torej nadomestijo izgubljene minerale, ne delujejo pa poživljajoče. Energijske pijače pa dvignejo energijo, mineralov in izgubljene tekočine pa ne nadomestijo. Celo nasprotno – ker vsebujejo veliko kofeina, kofein pa je diuretik (pospeši odvajanje vode iz telesa), lahko ob pitju energijskih pijač hitreje pride do dehidracije. Namesto da bi telesu tekočino dovajali, mu jo s temi napitki celo odvajamo.