Recepti

Negovalna olja za lase in zoper popokane žilice

T.D.
25. 5. 2019, 14.09
Deli članek:

So nepogrešljiv, predvsem pa bolj zdrav in naraven del kozmetike. Z njimi lahko nadomestimo kreme, pilinge, odstranjevalce ličil, losjone za telo, balzame, maske za lase in še marsikaj drugega.

Revija Zarja
Rdeče olje z dodatkom sivke blaži opekline.

Četudi so olja malo dražja, so njihovi učinki vredni svoje cene. Poleg tega pa jih uporabljamo v majhnih količinah in jih imamo zato za dlje časa. Izbrali smo nekaj najboljših negovalnih receptov, ki vam lahko izjemno koristijo.

Kopalno olje, ki sprošča in varuje kožo

Potrebujete steklen kozarec (100 ml), kuhalnico, sterilno steklenico (100 ml), 95 mililitrov macerata cvetov lipe, rimske kamilice, vrtnice, sivke, ognjiča, šentjanževke ali hmelja, 10–35 kapljic eteričnega olja sivke, 10–35 kapljic eteričnega olja sandalovine, 10–35 kapljic olja pelargonije, 10–35 kapljic eteričnega olja palmarose, 10–35 kapljic eteričnega olja kanange ter 5 mililitrov sojinega lecitina kot emulgatorja. Primerna so tudi eterična olja mirte, cedre, smrekovih iglic, zelene duglazije, vetiverja, grenke pomaranče, nerolija, melise, mire ali vrtnice. Kopalno olje pripravite tako, da vse sestavine v kozarcu zmešate s kuhalnico. Olje nalijte v steklenico. V kopel nakapajte 10–20 kapljic mešanice. Z olji in macerati lahko sicer eksperimentirate po mili volji. Vsi macerati so hranilni in varovalni ter primerni za vse tipe kože. Olje je uporabno najmanj leto in pol.

Za preprečevanje popokanih žilic

Olje za telo ob redni uporabi pričara žametno mehko kožo in preprečuje pokanje drobnih žilic. Potrebujete sterilno steklenico (50 ml), 30 mililitrov macerata cvetov šentjanževke, 20 mililitrov macerata makovih cvetov (za osnovo je priporočljivo olje iz makovih semen ali oljčno olje), 2–4 kapljice eteričnega olja sivke, 2–4 kapljice eteričnega olja smrekovih iglic, 1–2 kapljici eteričnega olja vetiverja, 1–2 kapljici eteričnega olja medene detelje, 2 kapljici tokoferola (vitamin E). Vse sestavine dajte v steklenico, jo zaprite in pretresite. Olje je uporabno najmanj 1–2 leti.

Rdeče olje, ki blaži opekline

Rdeče olje je neverjetno vsestransko: kot masažno ali kopalno olje sprošča napetost, v (krompirjevem) povitku pomaga pri mišičnem krču v vratu, kot obloga (ali če ga vtiramo) pa omili menstrualne krče. Opekline in sončne opekline zdravi z dodatkom eteričnega olja sivke. Blaži tudi revmo, protin in bolečine v sklepih – sploh je učinkovit skupaj z maceratom arnike. Potrebujete sterilen kozarec za vlaganje (150 ml), brisačo, 10–20 gramov svežih cvetov šentjanževke, 150 mililitrov osnovnega olja (priporočljiva so oljčno, mandljevo ali jojobino olje). Macerat po šestih tednih precedite skozi čisto tkanino, takoj ko se obarva izrazito rdeče. Olje je uporabno najmanj dve leti.

Korenina navadnega repinca za krepitev lasišča in las

Potrebujete sterilen kozarec za vlaganje (150 ml), brisačo, 30–45 gramov korenine navadnega repinca in 150 mililitrov oljčnega olja. Korenine repinca izkopljite spomladi in jih očistite le s krtačo, brez vode. Najprej jih prerežite po dolgem, nato pa narežite na majhne kocke in stisnite v terilniku. Prelijte s toplim oljčnim oljem (40 stopinj Celzija) in pustite namakati štiri tedne. Macerat vtrite v lasišče pred umivanjem las in jih za dve uri zavijte v brisačo, da so na toplem. Nato lase umijte s šamponom kot po navadi – le da jih zaradi olja umijete dvakrat. Tako boste poživili prekrvitev in rast las.