kombinacija vaj

Pospešimo in uredimo prebavo s telovadbo

T.D.
22. 5. 2019, 21.30
Deli članek:

Problemi s prebavo so izredno pogosti, lahko pa jih omilite z upoštevanjem nekaterih nasvetov. Zato vam predstavljamo štiri vaje, ki so odlične prav za spodbujanje črevesnih funkcij.

Profimedia
Če dan začnete z gibanjem, pospešite prebavo, izgubite odvečne kalorije in dan začnete bolj zdravo kot sicer.

Prva vaja se imenuje sveča v stoje in spodbuja stabilnost ter zavedanje telesa. Poleg koordinacije boste aktivirali kolčne sklepe in spodbudili njihovo gibljivost, okrepili pa boste tudi medenično dno, kar je pomembno za kar najboljše delovanje črevesja. Močne mišice medeničnega dna ohranjajo črevo v pravi legi in tako pripomorejo k njegovemu učinkovitemu delovanju. Stojte pokonci ter napnite zgornji del telesa in noge. Pokrčite koleno desne noge, obrnite ga navzven in se s stopalom naslonite na levo koleno. Dvignite roke nad glavo, združite dlani in jih rahlo pokrčite v komolcih. V tem položaju ohranjajte ravnotežje vsaj 30 sekund.

Dihanje s trebuhom

Lezite s hrbtom na mehko podlago, noge so iztegnjene na tleh, oči zaprte. Roke položite na trebuh, oba palca naj bosta usmerjena proti popku, kazalca se dotikata drug drugega – tako ustvarite trikotnik na spodnjem delu trebuha. Dihajte globoko, iz trikotnika, tako da se trebuh premika gor in dol. Osredotočite se samo na dihanje – naredite vsaj 10 vdihov in izdihov.

dreamstime
Poleg koordinacije boste aktivirali kolčne sklepe in spodbudili njihovo gibljivost, okrepili pa boste tudi medenično dno

Most

Lezite na hrbet, noge pokrčite v širini bokov (stopala povlecite čim bolj k zadnjici). Položaj je pravilen, če se z iztegnjenimi rokami lahko dotaknete pet. Roke položite ob telo, vrat je raven in sproščen, pogled usmerjen navzgor. Dvignite zadnjico in hrbet od tal, da med koleni in vratom ustvarite diagonalo. Celotno težo nosijo noge in ramena. Most zadržite nekaj sekund, nato se počasi spustite v začetni položaj. Vajo ponovite petkrat.

Kolesarjenje v leže

Lezite na hrbet in iztegnite noge v zrak – ena naj bo pokrčena, druga iztegnjena. Začnite kolesariti v zraku (kot bi pritiskali na nevidne pedale), najprej desetkrat naprej, nato desetkrat nazaj. Kolesarjenje v zraku pospeši krvni obtok in razgiba celotno telo. Pri tem se začne gibati tudi črevo, sproščajo se morebitne blokade v črevesju in spodbudi prebava.