NEVARNI ŽARKI

Kdaj so znamenja na koži nevarna?

T.D.
26. 5. 2019, 17.09
Deli članek:

Moč UV-sevanja je največja ob jasnih dneh, vendar je lahko visoka tudi ob oblačnih dneh zaradi odbijanja UV-žarkov od vodnih molekul in delcev iz ozračja.

Profimedia
90 odstotkov primerov kožnega raka lahko ozdravimo, če jih odkrijemo pravočasno.

Tudi tisti bolj skriti sončni žarki so torej lahko zelo nevarni! Ker ob klepetu na kavi sploh ne opazimo, da naše rame postajajo rdeče. Ker na kolesarjenju med pomladnimi počitnicami ne pričakujemo, da nam bo sonce opeklo noge. Zaščita je na prvem mestu. Najprej moramo poskrbeti za primerno obnašanje na soncu – tudi spomladanskem – torej na soncu nimamo kaj delati ob urah, ko je najmočnejše (od 11. do 16. ure). Na drugem mestu so dolga oblačila, ki zaščitijo kožo, čepice, slamniki, klobučki in sončna očala, na tretjem pa tudi krema za zaščito pred soncem. Saj ne, da bi bilo sonce naš sovražnik, vsi se ga veselimo, brez njega ni življenja, a navaditi se moramo pravilno obnašati. Tudi brez cest si dandanes težko predstavljamo življenje, pa nikomur še na kraj pameti ne pride, da bi tvegal in jih prečkal sredi največje prometne konice.

Ker nočemo …

… diagnoze z imenom rak. Pa vendarle je vsak tretji diagnosticirani rak na svetu kožni rak. Vsako leto diagnosticirajo kar 132 tisoč malignih melanomov! V Evropi se število obolelih za kožnim rakom veča, za kar pet do sedem odstotkov letno. Tako kot pri vseh boleznih tudi pri kožnem raku velja, da so z zgodnjim odkritjem tudi možnosti za ozdravitev večje – ozdravimo lahko kar 90 odstotkov kožnih rakov, če jih odkrijemo pravočasno.

Preprosta navodila

Ko pregledujemo znamenja, tudi znamenja najdražjih, bodimo pozorni na pet znakov: če se nam zdi, da je katero od znamenj nesimetrično, ima ostre robove, se mu spreminja barva, postaja večje ali se spreminja kakorkoli drugače, čim prej obiščemo dermatologa. Znake, na katere moramo biti pozorni, si lahko zapomnimo tudi po prvih petih črkah angleške abecede – ABCDE: A – asimetrija (asimetry), B – robovi (border), C – barva (colour), D – premer (diameter) in E – razvoj (evolution).