Zdravje

Zakaj boste živeli dlje od svoje generacije?

Lea Pufek
8. 11. 2015, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Seveda je zdrav življenjski slog poglaviten razlog za dolgo življenje, a je presenetljivo veliko tudi drugih razlogov, ki bodo daljšali vaše življenje.

Ekonomsko-socialni in družbeni status prav tako vplivata na dolžino življenja, pa vaš stan, vaša genetika, tudi vaši življenjski nazori in starost, pri kateri ste imeli prvega otroka. Če se najdete na spodnjem seznamu razlogov, ki nam podaljšajo življenje, boste zelo verjetno živeli dlje od povprečja svoje generacije.

Ste poročeni
Študija iz leta 2013 je pokazala, da zakonsko življenje zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt v srednjih letih. Znanstveniki sklepajo, da je to verjetno zato, ker s partnerjem, ki nam nudi oporo v težkih trenutkih, veliko lažje prebrodimo ključna leta življenja, ko se že lahko znajdemo na pragu smrti.

Videti ste mlajši
British Medical Journal je objavil študijo iz leta 2009, ki dokazuje, da je mladosten videz močno povezan z daljšim življenjem. Med dvojčki, ki so bili zajeti v raziskavo, je prej umrl tisti dvojček, ki je bil videti starejši. Mlajši kot ste torej videti za svoja leta, dlje boste živeli.

Niste sami
Družbena osamitev in osamljenost naj bi bila za človeško življenje enako ogrožajoča kot debelost, je pokazala raziskava, ki so jo letos objavili v reviji Perspectives on Psychological Science. Občutek osamljenosti in samote ima močan vpliv na ljudi v kateri koli življenjski dobi in se ga močno povezuje s prezgodnjo smrtjo.