Zdravje

Meso res povzroča raka?

Milka Krapež
8. 11. 2015, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred kratkim je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) vrgla med mesojedo ljudstvo pravo bombo, ko je razglasila, da je mednarodna agencija za raziskavo raka (na sestanku oktobra v Lyonu) mesne izdelke označila kot rakotvorne.

Rdeče meso naj bi bilo najverjetneje prav tako rakotvorno. Skoraj v istem trenutku so se pojavili protiargumenti in bolj podrobna razlaga, za kaj pravzaprav gre. Ugotovitve agencije naj ne bi pomenile, da je treba povsem opustiti uživanje mesnih izdelkov in tudi rdečega mesa.

Kot je znano, je 22 strokovnjakov iz desetih držav pregledalo okrog 800 raziskav, ki so jih delali po vsem svetu. Iz njih naj bi izhajalo, da če človek na dan poje 50 gramov mesnega izdelka (omenjena je pečena slanina), se mu nevarnost za raka na črevesju poveča za 18 odstotkov. Izhaja iz tega, da ima vsak človek za pet odstotkov možnosti, da zboli za kolorektalnim rakom. Odstotki se ne seštevajo, pač pa tistih 18 pomeni toliko odstotkov od petih, torej pri dveh rezinah slanine vsak dan se nevarnost poveča za 5,9 odstotka.

So mesni izdelki enako nevarni kot tobak, azbest in pesticidi? V razlago ugotovitev so se poglobili v reviji Science Alert (www.sciencealert.com), kjer najprej omenjajo, da so se s to razvrstitvijo mesni izdelki uvrstili v isto skupino kot na primer azbest, tobak in pesticidi. S tem, da neposredna povezava med rakom in mesom še vedno ni dokazana. Le drugi dokazi (statistični podatki) močno govorijo temu v prid. Opredelitev agencije je vsekakor resna in znanstvena, vendar jo je treba tudi pravilno razumeti. Predelano meso oziroma mesni izdelki so vsi izdelki, ki so pripravljeni s kuhanjem, pečenjem, so nasoljeni, fermentirani ali prekajeni. To so torej hrenovke, klobase, salame, slanina, vse vrste prekajenega mesa, tudi prekajena govedina, meso v pločevinkah in podobno. Rdeče meso je opredeljeno kot katerokoli meso sesalcev: goveje, telečje, meso drobnice in svinjina. Po že omenjeni formuli o povečani nevarnosti bi bil tisti, ki na dan poje štiri rezine pečene slanine za 6,8 odstotka v večji nevarnosti, tisti, ki poje deset rezin, pa za 9,5 odstotka.

Kaj pravijo torej znanstveniki, ki so si študijo ogledali bolj natančno?

Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 20, 3.11.2015