Zdravje

Kaj storiti, ko nastopijo težave z mehurjem

Lu Li
7. 11. 2015, 09.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Težave z mehurjem so tako pogoste, da je tudi naša sodelavka dr. Lu Li dobila že več vprašanj na to temo. Tokrat tako odgovarja dvema bralcema.

Dr. Lu Li zdravstvene težave med drugim diagnosticira s poslušanjem pulza.

V zadnjem času sem prejela dve vprašanji, ki opisujeta isto težavo. Za nasvet me sprašujeta 68-letna gospa in 65-letni gospod. Oba imata težave s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem (PASM). Kot je značilno za tovrstno težavo, ju pogosto sili na vodo, težko zadržujeta urin, ki občasno uhaja, ter ponoči zaradi siljenja na urin večkrat vstajata in se prebujata. Tako je njun spanec nekakovosten, počutita se utrujena in izčrpana. Občasno imata težave v ledvenem predelu, bolečine v križu ter kolenih, ki pa same izzvenijo.

Oba lepo pozdravljena!

Spopadata se s težavo, ki pesti mnoge, še posebej v teh letih. V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da je to povezano s fiziološkimi funkcijami ledvic.

Sčasoma funkcije vseh notranjih organov oslabijo zaradi načina življenja, prehranjevanja, stresa, premalo počitka in tudi starosti, kar je povsem normalen pojav. Zdravniki TKM pravimo, da začne upadati ledvična energija ali či ter tudi ledvična esenca, imenovana jing.

Ledvice in mehur tvorijo organski par in se med seboj nadzorujejo, podpirajo in krepijo. Ko eden izmed organskega para oslabi, vpliva tudi na drugega, pri katerem se večinoma kažejo težave.

Nenehen strah in nelagoden občutek, da je treba urinirati, vplivata tudi na psihološko stanje. Misel je nenehno usmerjena na boj z mehurjem, kar otežuje normalno življenje, izhode iz hiše, sprehode ...

Pomembno je, da se zna človek sprostiti in prelisičiti možgane, ko se pojavi misel na odvajanje vode. Za sprostitev priporočam nežno stimulacijo točke ST36 (ali zusanli na meridijanu želodca), ki leži štiri palce pod kolenom in en palec na zunanjo stran, točke SP6 (ali sanyin jiao na meridijanu vranice), ki leži nad gležnjem. Točka v prevodu pomeni križišče treh jin meridijanov (vranice, ledvic in jeter) ter točke HT7 (ali shenmen na meridijanu srca), ki se nahaja pri zapestju, na zunanji strani pri mezincu. Imenujemo jo tudi vrata duha. S stimulacijo te točke umirimo duha. Vse omenjene točke se lahko masirajo večkrat na dan po pet minut. Pozitivno vplivajo tudi na spanec, ki je vsekakor potreben pri tovrstni težavi, zato točke masirajte tudi pred spanjem.

Za krepitev ledvic priporočam zeliščni formuli six form (ali liuwei dihuang) ter eight form (ali zhibai dihuang). Obe vsebujeta zelišča za krepitev ledvic, pokrita sta oba elementa ledvic, ledvični jang in ledvična jin, zato sta še posebej pomembni. Dodatno si lahko vsak dan pripravite skodelico čaja iz astragalusa (huangqi) ter zelišča lindera root (wuyao). Obe krepita življenjsko energijo či ter spodbujata delovanje vranice, tudi ledvic in jeter.

Svetujem tudi, da se ljudje s tovrstnimi težavami moksajo (uporaba divjega pelina v obliki cigare) na področju od popka do sramne kosti, kjer poteka eden izmed najpomembnejših jin meridijanov. Tako spodbudite dantian ali vrelec energije (morje energije), ki s stimulacijo začne proces samozdravljenja. Ko je aktiviran, začne sam uravnavati elementa jin in jang v telesu. Odvaja energijo, če je je preveč, in jo dovaja tja, kjer je primanjkuje.

Priporočljiva in učinkovita je tudi akupunktura, vendar je treba vedeti, da se rezultati pri tovrstni težavi ne pokažejo takoj. Terapije je treba dosledno izvajati na določene intervale, ponavljati cikluse ter tudi ustrezno prilagoditi uživanje določenih zelišč, živil in dodatkov k prehrani. Temu rada rečem tek na dolge proge. Kondicijo je treba nabirati počasi in pravilno, saj le tako lahko dosežemo dolgotrajnejše učinke. Telo ima svoje zakonitosti, ki jih moramo upoštevati in se jim prilagajati.

Vsekakor sta oba vabljena na podrobnejši pregled in posvet v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani. Prepričana sem, da lahko s skupnimi močmi vajino stanje izboljšamo.

Želim vama vse dobro!