Zdravje

Da prehlad ne bo več težava

S.J.
31. 10. 2015, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kitajska medicina loči več tipov prehlada. Pred kratkim je naša sodelavka dr. Lu Li svetovala, kaj storiti ob prehladu, ki ga kitajski zdravniki povezujejo z vetrom in vročino, tokrat pa svetuje glede na tip, povezan z vetrom in mrazom.

dao
Zdravniki TKM težavediagnosticirajo z otipom pulza.

Spoštovana dr. Lu Li!

Nazadnje sem v časopisu Svet24 prebrala zanimiv odgovor o prehladnih obolenjih tipa veter/vročina, kot ga imenujete. Pri meni gre za podobno težavo, nenehno sem prehlajena, hitro zbolim in imam res slabo imunsko odpornost, vendar je vseeno drugače. Skoraj nikoli nimam vročine, temveč občutim notranje tresenje, zelo me zebe in se kar ne morem segreti. Res je, da imam tudi malo kilogramov, pod povprečjem, in me že tako rado zebe, tudi poleti imam velikokrat mrzle noge. V teh dveh mesecih sem se prehladila že trikrat, vedno na enak način, kašljam, imam glavobol, zelo me zebe in tudi veliko mi teče iz nosu.

Imate tudi zame kakšen nasvet?

Anica

------------------------------------------------------------------

Po opisanem sodeč vas je prizadel prehlad tipa veter/mraz. Simptome, ki ste jih opisali, lahko spremljajo tudi tanka bleda obloga jezika, občutek teže in bolečin v udih, pomanjkanje apetita po pitju tekočin in podobno. V nekaterih primerih gre lahko za kombinacije. Če na primer prehlad spremljajo tudi občutek teže na prsih, slabost ali bruhanje, zdravniki TKM pravimo, da je poleg patogenega dejavnika vetra, ki s seboj prinaša mraz, telo zajel škodljivi vpliv vlage. Kadar pa je kašelj zelo suh in ga spremlja občutek suhosti ustne votline in grla, pa pravimo, da se je poleg vetra in hladu v telesu naselila suhost kot škodljivi vpliv. V vsakem primeru je zelo pomembno, da pri tem tipu prehlada spodbudimo potenje in zmanjšamo obroke.

Potenje lahko spodbudite na zelo naraven način. Skuhajte si skodelico prave, črne kave in ji ne dodajajte sladkorja. Še vročo skodelico kave počasi popijte oziroma posrkajte ter čez popijte 3 dcl zelo tople vode. Nato pojdite v posteljo in se pokrijte s čim več odejami. Začeli se boste zelo potiti. Pustite, da gredo vsi škodljivi vplivi iz telesa.

dao
Akupunktura pomaga tudi kot preventiva pri prehladnih obolenjih.

Priporočam tudi, da si od dva- do trikrat na dan pripravite skodelico čaja iz bele čebulice; to na tanko narežete, dodate malo nastrgane korenine ingverja, ščepec cimeta ter nekaj sveže bazilike. Ta čaj bo prav tako spodbudil potenje in ogrel telo, s čimer se bo pospešila prekrvitev in telo bo lahko škodljive vplive izločilo z urinom. Kot zeliščna podpora je zelo dobrodošel čaj oziroma prevretek iz zelišč radix saposhnikoviae (ali fang feng), radix puerariae (ge gen) ter herba schizonepetae (jing jie). Slednje je še posebno priporočljivo, kadar telo napade patogeni vpliv vetra in hladu ali vročine, tudi kadar težko določimo, za kateri tip prehlada pravzaprav gre. Fang feng prav tako svetujem pri prehladu tipa veter/mraz, ima tudi tople lastnosti, zato organe prijetno segreva.

Ker je pri posamezniku težko določiti, za katero vrsto prehlada gre, vedno svetujem, da se pred uporabo zeliščnih formul in nasvetov posvetujete tudi z izkušenim zdravnikom TKM, ki vam bo pregledal jezik, otipal pulz na zapestjih obeh rok ter vas izčrpno izprašal o podrobnostih vaših življenjskih navad, ritma, razvad. Šele tako zdravnik TKM pridobi dovolj informacij in lahko posamezniku optimalno svetuje glede zdravja in metod za samopomoč.

Dobro je tudi, da začnete s krepitvijo pljuč in zgornjega trojnega grelca ter osrednjega či telesa že pred sezono prehladov, saj je preventiva najboljša prijateljica zdravja. V jesenskem obdobju pijte veliko hruškovega soka ter jejte oreščke, jagode godži, razna semena, črni sezam, tudi jajca priporočam. Zdravniki TKM pravimo, da se v oreščkih in semenih nahaja izvorna energija (ali juan či), ki je za naše telo in zdravje bistvenega pomena.

Krepite tudi vranico – s toplimi obroki, saj ne mara hladu, ter hrano, ki je rumene barve in sladkasta po okusu, to so na primer banane, koruza, kalčki, buče, datlji.

Vsekakor vas vabim v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani, da vas poučim tudi o drugih metodah samozdravljenja.