Zdravje

Meso le ni tako škodljivo, kot je poročala Svetovna zdravstvena organizacija

STA
30. 10. 2015, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek sporočila, da odmevno poročilo ene njenih agencij, ki je uživanje predelanega mesa povezalo z rakom, ljudi ne poziva, naj prenehajo uživati meso v celoti. Kot so poudarili, je poročilo le pokazalo, da manjše uživanje predelanega mesa lahko zmanjša tveganje za kolorektalni rak.

Arhiv Svet24

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ena od vej WHO, je v ponedeljek objavila poročilo, po katerem prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom, verjetno pa tudi z rdečim mesom, povzroča raka na debelem črevesu.

IARC je to svarilo utemeljila na pregledu več kot 800 študij, ki so raziskovale povezave med prehranjevanjem z mesom in rakom. Poudarila je, da je za posameznika, ki uživa predelano meso, tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa.

Poročilo IARC je odjeknilo po vsem svetu, močno je odmevalo tudi v Sloveniji. Razjezilo je predvsem proizvajalce mesa, pa tudi politiko. Avstralski minister za kmetijstvo ga je na primer označil za farso, Severnoameriški inštitut za meso pa je ocenil, da je "IARC tako dolgo mučila podatke, da je prišla do določenega rezultata", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pri IARC so med drugim spomnili na raziskave, ki so 34.000 smrti zaradi raka po svetu letno pripisali prehranjevanju s predelanim mesom. Hkrati so priznali, da je to zelo majhno število v primerjavi z milijonom smrti zaradi raka letno, ki jih pripisujejo kajenju, 600.000 smrti, ki jih letno zakrivi alkohol, ali 200.000 smrti letno zaradi onesnaženega zraka.

Še vedno je potrebno jesti tudi meso

Pri WHO so v četrtek poudarili, da je poročilo IARC le potrdilo njihova priporočila glede prehrane iz leta 2002, v katerih so ljudi za zmanjšanje tveganja za rak pozvali k zmernemu uživanju predelanega mesa. "Zadnje poročilo IARC ljudi ne poziva, naj prenehajo uživati predelano meso, a kaže, da lahko zmanjšanje porabe teh proizvodov zmanjša tveganje za kolorektalni rak," so poudarili v WHO.

Ob tem so spomnili, da imajo stalno skupino strokovnjakov, ki redno preučuje povezave med določenim načinom prehranjevanja in boleznimi. Ta se bo v začetku prihodnjega leta sestala in začela preučevati "vplive zadnjih znanstvenih dognanj na javno zdravje ter mesto predelanega in rdečega mesa v kontekstu celotnega zdravega načina prehranjevanja", so še zapisali v agenciji s sedežem v Ženevi.