Svet

Za bruhat! Zasegli gnilo, že 40 let staro zamrznjeno meso!

T.C.
24. 6. 2015, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kitajska carina je v racijah po vsej državi zasegla na desettisoče ton zamrznjenega mesa, med katerim so bili tudi več kot 40 let stari kosi. Fuj!

Reuters

Cariniki so odstranili več kot 100.000 ton zamrznjenih in deloma gnilih piščančjih perutničk, govedine in svinjine v vrednosti slabe pol milijarde evrov. V okviru racij so cariniki tudi razbili 14 kriminalnih tolp in aretirali kakih 130 osumljencev.

cctv

Tihotapci so meso običajno po zbitih cenah kupovali v tujini, ga s kontejnerji dostavili v Hongkong in ga nato prek Vietnama prepeljali na celino.

Zatem so najeli domačine ob meji, ki so meso prepeljali v mesto Changsha v osrednji Kitajski, od koder so ga distribuirali po vsej državi.

Kot je  povedal namestnik direktorja protitihotapskega urada v Changshaju Yang Bo, so zaradi zmanjševanja stroškov meso pogosto namesto v zamrzovalnikih transportirali kar v navadnih vozilih.

Reuters

"Smrdelo je in ko sem odprl vrata, sem skoraj bruhal," je novinarjem povedal eden izmed carinikov v provinci Hunan, kjer so zasegli 800 ton nezakonitega mesa.

Uradniki v avtonomni pokrajini Guangxi so medtem ugotovili, da je bilo nekatero meso starejše od 40 let. To bi pomenilo, da je bilo originalno zapakirano in shranjeno, ko je Kitajski še vladal ustanovitelj ljudske republike Mao Zedong, ki je umrl leta 1976.

cctv

Reuters