Zdravje

Intenzivno iščejo rešitve

29. 10. 2015, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O izgubi pediatričnih ambulant v Selški in Poljanski dolini smo že poročali. Tematika še naprej razburja tamkajšnje prebivalce, tako še naprej intenzivno iščejo rešitve.

Arhiv
Ministrstvo za zdravje mora dati dovoljenje za delo v ambulantah v Poljanski in Selški dolini.

M.J.
Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane, pričakuje, da se bodo zadeve normalizirale konec novembra.

Župani občin Žiri, Gorenja vas - Poljane in Železniki so se že sestali s predstavniki Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG), direktorico Zdravstvenega doma Škofja Loka in tamkajšnjo vodjo pediatrije. Če bo šlo vse po sreči, bi ponovno izvajanje preventive začeli že konec novembra.

Kot je pojasnil direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, so se dogovorili, da OZG takoj naroči potrebno strokovno opremo za vse tri lokacije: hladilnike, hladilne torbe, kovčke za reanimacijo, torej tisto, kar je potrebno za nemoteno ustrezno izvajanje cepljenja. To so storili dan po sestanku, prav tako so napisali poziv komisiji na ministrstvo za zdravje, ki mora dati dovoljenje za delo v teh ambulantah, saj trenutno niso zapisane na seznamu ambulant, kjer se lahko izvaja cepljenje. Komisija ministrstva za zdravje bo nato prišla na ogled in ugotovila, ali so prostorski in strokovni pogoji ustrezni. V tem času na OZG iščejo zunanje sodelavce, pediatre, ki bi začeli izvajati preventivo, v najboljšem primeru bi se to lahko zgodilo že s koncem novembra.

OBLJUBILI POMOČ

Direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka dr. Sabina Dietner poudarja, da je zdravstveni dom v skladu s sklepi zapisnika sestanka takoj pristopil k nabavi potrebne opreme, ki so jo že naročili, dobavni rok pa ni odvisen od njih.

"Še vedno pa ostaja problem s kadrom. Pediatri, ki delajo v OZG, so imeli 21. oktobra srečanje, na katerem so govorili o nastalem problemu; vsi so obljubili, da bodo pomagali pri iskanju potrebnega kadra," pravi Dietnerjeva. Župani občin Železniki, Žiri in Gorenja vas - Poljane v imenu prebivalcev upajo, da se bo pediatrična preventiva zares čim prej vrnila v vse tri občine.