Američani so nori na hot dog. Samo za Dan neodvisnosti jih pojedo več kot 150 milijonov. Hot dog je obvezna »opreme« na tribunah med tekmami bejzbola in košarkarskimi derbiji, odličen obrok za potešitev lakote, ko se nimate časa ustaviti v restavraciji ali si doma skuhati kosila.

Najnovejše raziskave pa so pokazale, da ima nezaupanje nekaterih v kakovost hrenovk tudi dejansko podlago. Clear Food, ki se ukvarja z analizo hrane na stopnji molekul (in principu sestavina po sestavina), je objavil poročilo, da so v majhnem odstotku testiranih hot dogov našli tudi sledi človeškega DNK.

Med raziskavo so testirali so 345 hot dogov, natančneje hrenovke in klobase 75 različnih proizvajalcev in 10 malih trgovcev.

Pri 14,4 odstotkih primerov se je pokazalo, da so hrenovke problematične. V dveh odstotkih testiranih proizvodov pa so celo našli sledove človekovega DNK, ki je bil prisoten tudi v dveh tretjinah vegetarijanskih hrenovk. Skupno 10 odstotkov vegetarijanskih proizvodov je vsebovalo sledove mesa.

Izsledki raziskave so pokazali, da nekateri izmed proizvodov vsebujejo sestavine, ki niso navedene na deklaraciji, spet pri nekaterih določenih sestavin v samem proizvodu ni bilo. Seveda pa pri Clear Food navajajo, da so nekateri izmed proizvodov tudi izvrstne kvalitete. Izsledke raziskave si lahko preberete tukaj.

klobase, hrenovke
Reuters
Med raziskavo so testirali so 345 hot dogov.