Zdravje

Rak pljuč najbolj smrtonosen rak v Sloveniji

STA
6. 11. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rak pljuč je eden najpogostejših rakov pri moških in četrti najpogostejši pri ženskah v Sloveniji. Zagotovo pa je to bolezen, kjer je bila smrtnost med bolniki z rakom največja v Sloveniji, so izpostavili na današnjem posvetu Kako živeti z rakom, ki ga je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije pripravilo v šempetrski bolnišnici.

Vendar se razmere tudi pri zdravljenju pljučnega raka spreminjajo, je dejala predsednica sekcije za raka pljuč pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije Tanja Čufer. Zgodnejše diagnosticiranje pomeni hitrejši in uspešnejši začetek zdravljenja, bolnikom so na voljo tudi vedno nova zdravila.

"Med mojimi bolniki so bili tudi mladi ljudje, ki so se pozdravili in se ponovno vključili v delovni proces," je poudarila Čuferjeva. Kljub temu pa je rak pljuč pretežno bolezen starejše populacije, ki je bila izpostavljena azbestu, previsokim koncentracijam radona ali pa je kadila. Do leta 2030 naj bi na svetu za rakom zbolel vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, zato je treba tudi v Sloveniji pripraviti merila za obvladovanje različnih rakov.

V severnoprimorski regiji je raka pljuč nekoliko več kot je povprečje v Sloveniji, je povedal predsednik Društva ko-RAK Marko Vudrag. V lanskem letu je za rakom pljuč zbolelo 70 prebivalcev v regiji, umrlo pa jih je 66.

"Rak je veliko breme naše družbe, za bolnike pa je pomembna predvsem celostna obravnava," je dejal Vudrag in dodal, da rak pljuč pomeni vsako peto smrt med vsemi bolniki z rakom na Goriškem.

Čuferjeva je povedala, da si prizadevajo za ureditev štirih do petih onkoloških centrov v Sloveniji, med katerimi naj bi bil eden tudi v splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici. Z gradnjo slednjega so začeli že pred dobrim desetletjem in v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije ter Društvu ko-RAK upajo, da se bo to tudi uresničilo.

Med prisotnimi je bil tudi predsednik Zveze azbestnih bolnikov Slovenije Bojan Goljevšček, ki je opozoril na ustrezno delovno okolje ter zaščitno opremo za zaščito zaposlenih pred tveganji za nastanek raka. Opozoril je tudi na potrebo po poenotenju stroke na tem področju.

Predsednik Društva azbestnih bolnikov Brda Ernest Žnidaršič pa je opozoril na to, da bi morali pri ljudeh, ki so bili pri delu izpostavljeni določenim tveganjem, kot je npr. azbest, opravljati presejalne programe za zgodnje odkrivanje rakavih bolezni in tako povečati možnost za njihovo uspešno zdravljenje in preživetje