Zdravje

Dietne pijače škodljive tako kot alkohol in cigareti

Sašo Avramovič
3. 11. 2015, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dietne pijače naj bi bile, kot oglašujejo proizvajalci, bolj zdrave od »navadnih«, Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, pa pravi, da so zelo škodljive in da naj raje izberemo druge napitke. Alternativ je kar nekaj, med njimi tudi zeliščni čaj in sveža izvirska voda.

Profimedia
V 1 uri po zaužitju kozarec dietne pijače v našem telesu povzroči popolno zmešnjavo – kopiči maščobe, napada zobe.

Dietne pijače naj bi pomagale izgubiti kilograme in naj bi bile bolj zdrave od »navadnih«, sladkanih pijač. A ni vse zlato, kar se sveti, s tem pa se strinja tudi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic.

»Dietne pijače vsebujejo barvila, ojačevalce okusov, nadomestke sladkorjev, ki so še bolj škodljivi kot sam sladkor, in številne druge kemikalije.« Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic

Negativni učinki na naše zdravje

Sama namreč pravi, da so dietne pijače tako škodljive kot recimo alkohol in cigareti. Zakaj? »Zato, ker vsebujejo barvila, ojačevalce okusov, nadomestke sladkorjev, ki so še bolj škodljivi kot sam sladkor, in številne druge kemikalije, ki imajo dokazane negativne učinke na naše zdravje.« Prav tako po zaužitju dietnih ali drugih umetnih pijač določene snovi v njih vežejo pomembne minerale iz našega telesa. Tako nam prične primanjkovati kalcija, kalija, cinka, selena, fosforja in drugih pomembnih elementov. Dietne pijače po njenem mnenju torej niso zdrave, saj sladkor nadomeščajo umetne kemikalije brez kaloričnih vrednosti s kopico stranskih učinkov, ki resno ogrožajo naše zdravje. »So povod za glavobole, psihofizične težave, neplodnost, avtizem, hiperaktivnost, prebavne težave in spodbudno delujejo k obolevnosti za rakom.«

Vpliv na slinavko in na inzulin

Britanski farmacevt in bloger Niraj Naik je sicer pred kratkim razkril, kaj se dogaja v našem telesu, ko popijemo dietno pijačo z umetnimi sladili. Posledice zaužitja recimo enega samega kozarca dietne kole so šokantne: v telesu se začnejo nalagati maščobe, zobje začnejo gniti, organizem se odziva podobno, kot bi zaužili kokain – vse te telesne spremembe pa se zgodijo v eni sami uri po zaužitju. »Čeprav tovrstne pijače ne vsebujejo sladkorja in kalorične vrednosti, imajo še vedno vpliv na žlezo slinavko in na inzulin. Naše telo se po zaužitju pijače, ki sicer ne vsebuje sladkorja in kalorij, obnaša enako. Slinavka izloča inzulin, ta pa kopiči maščobe in povzroča notranja vnetja. Vse to se začne dogajati takoj po zaužitju. Kilogrami se kopičijo, mi pa se sprašujemo, kako je to mogoče, saj pijemo pijače brez kalorij. In ne samo to, zaradi tega nastajajo tudi notranja vnetja, ki pa so razlog za povišan holesterol, pritisk in vodijo v hude prebavne težave in raka,« pravi sogovornica.

Niraj Naik je pred kratkim razkril, kaj se dogaja v našem telesu, ko popijemo dietno pijačo.

Alternative dietnim pijačam

Na koncu se poraja vprašanje, ali recimo rajši piti »navadno« ali dietno kokakolo (Coca-Cola Light). Dimičeva na to odgovarja: »Ne svetujem pitja kokakole, nobene od njenih različic, prav tako ne svetujem pitja nobenih drugih umetnih pijač. Ne svetujem pitja kupljenih sokov, raznih ledenih čajev, malinovcev, gaziranih pijač, pijač, ki poživljajo. Skratka ničesar, kar nam trgovci lepo zapakirajo in prodajajo kot zdravo.« In kaj je pravzaprav res zdravo? »Pijte zeliščne čaje, svežo izvirsko vodo, stisnite si kakšen zelenjavni sok, v vodo ožemite limono, poleti pa si skuhan zeliščni čaj ohladite, dodajte meto, in imeli boste zdrav ledeni čaj,« zaključuje prehranska terapevtka.