Zdravje

Njene noge tehtajo 63 kg: »Želim si samo tekati s sinom…«

M.J.
2. 11. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

39-letna Claire Tickle boleha za tako imenovanim lipedemom, prirojeno boleznijo, ki povzroča boleče kopičenje maščobnega tkiva v okončinah. Upa, da bo lahko zbrala denar za liposukcijo.

Youtube
Zdravniki so mnenja, da lahko to redko bolezen povzročijo hormonske spremembe.

Claire Tickle iz Hampshira, katere noge tehtajo kar 63 kilogramov, upa, da ji bo uspelo zbrati 13.000 funtov (približno 18.000 evrov) za liposukcijo. Ko ji je bilo 32. let, so zdravniki odkrili, da boleha za boleznijo, ki povzroča prekomerno kopičenje maščobe v okončinah.

Youtube
Kot bi mi nekdo zavezal vrv okoli gležnjev, so mi noge pričele otekati.

»Težko mi je, ko se ljudje ustrašijo mojih nog. Ne morem narediti ničesar, da se ne bi debelile,« je dejala mati enega otroka. Poleg tega je dodala, da je v preteklosti tehtala 176 kilogramov, v letu dni pa je shujšala za 50 kilogramov. Toda njene noge so ostale ogromne. Razlaga, da je včasih bila suha in je imela dolge, vitke noge.

»Toda, kot bi mi nekdo zavezal vrv okoli gležnjev, so mi noge pričele otekati. Zdravniki so dejali, da sem predebela in pripisali so mi tablete proti zadrževanju vode v telesu. Lotila sem se diete, toda zdravniki mi niso mogli pojasniti, zakaj so noge ostale dvakrat večje kot torzo. Sledila je diagnoza, ugotovili so mi lipidem,« je dejala Claire.

Lipidem prizadene okoli 11 odstotkov žensk.

Ni znano, kaj ga povzroča, šlo pa naj bi za dedno bolezen. Zdravniki so mnenja, da lahko to redko bolezen povzročijo hormonske spremembe. In ker ji zdravstveno zavarovanje ne krije liposukcije, Claire močno upa, da ji bo uspelo zbrati dovolj denarja. »Imam sina in želim si, da bi lahko z njim tekla po parku in vozila kolo. Moj sin Alfie je dober, razume me in sprejema to, da na žalost ne morem početi tega, kar si on želi,« je še dodala Claire.