Zdravje

Ena molekula, ki preprečuje številne težave

nn
2. 11. 2015, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali bo »čudežna molekula« resveratrol pomagala zajeziti najpogostejše zdravstvene težave, s katerimi se soočamo v razvitem svetu, je vprašanje, s katerim se vse bolj ukvarjajo raziskovalci. Rezultati več kot 4000 študij, ki proučujejo vsestranske vplive resveratrola, pa so vse bolj obetavni.

Profimedia

V učinkovitost resveratrola so prepričani tudi posamezniki. Resveratrol Forte ni samo najbolj priljubjen resveratrol v Sloveniji, ampak tudi najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo v Sloveniji že tri leta zapored.

Resveratrol je eden izmed najmočnejših znanih antioksidantov, ki ga v najčistejši obliki pridobivajo iz korenine japonskega dresnika (Polygonum cuspidatum). Raziskave so pokazale, da z lovljenjem prostih radikalov in varovalnim učinkom na celice upočasnjuje staranje, zavira vnetja, varuje srčno-žilni sistem, uravnava raven holesterola in sladkorja v krvi ter krvnega tlaka in preprečuje debelost. Zaradi svoje vsestranskosti bi lahko v prihodnosti ta »čudežna molekula« zamenjala tudi bolj poznani koencim Q10.

Tudi kot preventiva pred gripo

Blagodejni učinki resveratrola se poznajo tako dolgoročno kot kratkoročno, kar nam bo še posebno prav prišlo v prihajajočih hladnih mesecih, saj s krepitvijo imunskega sistema preventivno deluje tudi pred prehladom in gripo. Da bi na dan zaužili zadostno količino resveratrola, farmacevti priporočajo jemanje prehranskega dopolnila s standardiziranim izvlečkom resveratrola iz korenine japonskega dresnika (Polygonum cuspidatum), ki so ga že v tradicionalni kitajski medicini uporabljali kot vir življenjske energije in mladosti.