Vremenska napoved

Kakšno vreme prinašajo ledeni možje in poscana Zofka?

D.K.
10. 5. 2024, 16.01
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 21.35
Deli članek:

V soboto se še naužijte sončnih žarkov, že za nedeljo vremenoslovci napovedujejo krajevne plohe in nevihte.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zjutraj pa pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, ob morju okoli 14 °C. V soboto bo sončno z nekaj koprenaste in plitve kopaste oblačnosti. V notranjosti Slovenije bo pihal šibak veter vzhodne do južne smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 20 do 25 °C. V nedeljo bo sprva še delno jasno, popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte. Pihal bo vzhodnik ali jugovzhodnik. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, ki se bodo širile proti vzhodu. Malo hladneje bo, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje. 

Njihovi napovedi so prikimali tudi pri Neurje.si, kjer prav tako pravijo, da se v nedeljo nakazuje nekaj posameznih ploh in neviht, ki bodo verjetnejše v popoldanskih urah. Tudi v ponedeljek bo podobno stanje. Večje poslabšanje v smislu padavin pa lahko glede na njihovo napoved pričakujemo okoli 15. maja, kar sicer ne preseneča, saj ravno na ta dan goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu imenovana mokra, tudi polulana ali poscana Zofka. Še pred njo pa med 12. in 14. majem godujejo ledeni možje.

Pri tem naj še omenimo, da eden od pregovorov pravi, da če se Pankracij (12.5.) na soncu peče, obilo mošta v sod priteče. Za 15. maj pa pravijo, da če Zofija zemljo poškropi, vreme poleti prida ni.